Dalík rozprodával sbírku obrazů za 80 milionů

Praha – Státní zastupitelství v Praze požadovalo vazbu pro lobbistu Marka Dalíka mj. kvůli jeho snaze zbavit se bezmála osmdesátimilionové sbírky surrealistických pláten od Mikuláše Medka. Vyplývá to ze zjištění České televize. Sbírku stejně jako jiný majetek se snažil rozprodat letos v létě, což žalobce Jana Kořána vedlo k obavám, že chce lobbista utéct ze země. Právě proto požadoval jeho vazební stíhání, soud k němu ale nakonec nepřistoupil.

Sedmatřicetiletý lobbista Marek Dalík je stíhán kvůli zakázce na obrněné transportéry Pandur, policie ho viní z podvodu (při vyjednávání zakázky se zbrojařskou firmou Steyr si měl údajně říct o úplatek), za který mu hrozí až desetileté vězení. Navzdory požadavku pražského státního zástupce Jana Kořána je stíhán na svobodě.

Kořán vazbu požadoval pro obavu z ovlivňování svědků a útěku do zahraničí. Vedly ho k tomu Dalíkovy nedávné kroky, kdy se v průběhu léta zbavil podílu ve společnosti Ráj 7, která od loňského roku provozovala restauraci Riva Bella v holešovické residenci Prague Marina.

Podle nového zjištění reportérů České televize navíc lobbista v tomtéž období rozprodával svou sbírku surrealistických pláten od malíře Mikuláše Medka, bratra známého novináře a Havlova kancléře Ivana.

Hlavní položka? Košický cyklus ceněný až na 39 milionů

Prodej Medkova díla Dalíkovi zprostředkovala renomovaná pražská galerie Dvorak Sec Contemporary. Hlavní položku představoval čtrnáctidílný „červený“, příp. „košický“ cyklus z 60. let, který Medek vytvořil pro východoslovenské sídlo Československých aerolinií. Prodával se za 21 milionů korun. Ke koupi byly i další jednotlivé kusy z Medkovy dílny v ceně od půl milionu do jedenácti a půl milionu. Dohromady se jednalo o obrazy za téměř 80 milionů korun.

Podle oslovených znalců byla cena spíše nadsazená, a to i navzdory tomu, že tržní hodnota Medkových děl v čase roste. „Ceny se pravidelně zvyšují,“ uvedl galerista Jiří Švestka. „Nejsem si jistý v částkách, ve kterých se teď pohybují, jestli to ještě je rozumná investice, protože Medek zase tak vysokých cen na trhu nedosahuje.“ Zde se ovšem údaje znalců rozcházejí; majitel aukční síně Bussmark, která dílo před rokem neúspěšně prodávala, hovoří o odhadní ceně košických pláten ve výši 39 milionů.

Medkův cyklus z Košic se už v minulosti několikrát objevil na pražských aukcích. Poprvé v roce 2002, kdy byla jeho cena stanovena na 9,2 milionu korun. Podruhé bylo dílo draženo vloni - tehdy již zřejmě patřilo Dalíkovi. Ani jednou se kupec nenašel. Hlavní překážkou pro úspěšnou dražbu byla podle znalců příliš vysoká vyvolávací cena, která se při druhé dražbě snížila z původních 21 milionů korun na 15 milionů. Před dražbou v roce 2011 prošlo dílo kompletním zrestaurováním.

Všechny prodávané obrazy měli ještě nedávno Pražané možnost spatřit na vlastní oči. Prodeji Dalíkovy sbírky totiž v galerii Dvorak Sec předcházela na přelomu května a června měsíční výstava. Stejně jako tehdy ovšem ani dnes nechtějí galeristé potvrdit, že majitelem obrazů byl právě Marek Dalík. „Kdo je vlastníkem této sbírky, vám už z podstaty věci říct nemůžu,“ konstatoval kurátor Edmund Čučka. Dalík spojitost s uměleckými díly nepopřel, na dotazy ČT ale nereagoval.

Dalíkova záliba v umění a designu není neznámá; hovořilo se o ní už v době Topolánkovy vlády. Vlivný lobbista si potrpěl na prvorepublikový funkcionalismus a design spojený s industriálem, již před několika lety uvedl, že vlastní lenošky od průkopníků architektury Adolfa Loose a Le Corbusiera. Ve sbírce Dalíkova umění figurovala např. socha Krásné zrzky od Vítězslava Odstrčila, o rozsahu jím vlastněných uměleckých děl se ovšem až dosud hlavně spekulovalo.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)