Statečnost tváří v tvář smrti. Památník připomíná pomoc parašutistovi za protektorátu

Události ČT: Operace Percentage znamenala smrt pro čtyři hrdiny (zdroj: ČT24)

Před 74 lety, 11. ledna 1943 byl v Berlíně sťat československý parašutista František Pavelka, který jako první seskočil na území okupované vlasti. Spolu s ním skončili na popravišti i další tři lidé, kteří Pavelku po výsadku ukryli a pomohli mu navázat spojení s odbojem. V kostele svatých Petra a Pavla v Čáslavi připomněla jejich oběť i statečnost při výsleších zádušní mše.

Pavelka byl u Čáslavi vysazen v říjnu 1941, oproti plánu ale seskočil jinde, a byl proto také prvním parašutistou, který v protektorátu musel navázat kontakt s běžnými obyvateli. Narazil na tři zemědělské dělníky z blízkého statku, kteří mu dopomohli k úkrytu i ke kontaktu na odboj.

Ráno vám někdo zaťuká na okno, požádá o pomoc. Vy jasně víte, co vás za to může čekat, i tak mu ale pomoc poskytnete.
Pavel Kohout
jeden z iniciátorů památníku Františka Pavelky

Podařilo se mu předat dovezený radiotelegrafický materiál, ovšem napojil se na skupinu odbojářů, která už byla sledována gestapem. Za tři týdny po vysazení byl sám Pavelka zatčen. A tak se stal i prvním západním parašutistou, který padl do rukou Němců. Spolu s ním i jeho pomocníci.

Co by udělal každý slušný Čech

František Grad, Antonín Krejčí a František Kalina se projevili statečně nejen při pomoci Pavelkovi, ale také při následných výsleších v rukou gestapa a u německého soudu. „Rozzuřili příslušníky jednak gestapa a pak také příslušníky německé justice, když prohlásili, že to co udělali, by udělal každý slušný Čech,“ připomíná publicista Vojtěch Šustek.

V Čáslavi – Koudelově, kde Pavelka seskočil, si připomínají místní lidé hrdinství svých předků. Na vlastní náklady tu postavili památník, který je věnován všem čtyřem. „To byli úplně obyčejní chlapi. Přesto nezaváhali a pomohli,“ sklání se před jejich rozhodnutím jeden z iniciátorů památníku Františka Pavelky Jaroslav Studnička. Navíc tehdy museli vědět, co je za jejich konání čeká.

Pavelkova operace skončila s parašutistovým zatčením. Do srpna 1942 věznilo gestapo Pavelku v pankrácké věznici, poté byl předán lidovému soudu v Berlíně a odsouzen k smrti.