Výchova rybek v Čechách: Na Šumavě vyroste další generace chráněných mníků

V líhních na Borových Ladech se teď vytírá už 14. generace mníka jednovousého, jediné treskovité ryby v Česku. V březnu se dostanou malé rybky do odchovných rybníčků a na podzim je pak pracovníci líhně přesadí do Šumavských řek. O vzácný druh však mají zájem rybáři z celé republiky, mník se tak postupně vrací i do řek mimo šumavské oblasti.

Pracovníci líhně na Borových Ladech teď mají napilno. Jikry totiž musí kontrolovat každý den. Dohlížet musí jednak na teplotu vody, která by se měla pohybovat kolem jednoho stupně Celsia.

Navíc musí každý den plůdky vybírat, sesbírané zárodky pak pracovníci přelévají do inkubačních nádob. „Kdyby se to každý den nevybíralo, tak ta jikra zaplísní a nabalí na sebe ty zdravé,“ vysvětluje Zbyněk Janči z Národního parku Šumava. Šanci na přežití má asi devadesát procent jiker. 

Na Borových Ladech musí jikry každý den kontrolovat (zdroj: ČT24)

Na Borových Ladech odchovají každoročně asi 180 tisíc plůdků vzácného mníka. Ten je u nás chráněný, na Šumavě žije aktuálně několik tisíc těchto ryb.

O mníky ale mají zájem rybáři z celé republiky: „Aby se zachovala pestrost a nevysazovaly se tam jen ryby, které jsou určené k chytání, jako duhák nebo siven,“ dodává Zbyněk Janči. 

  • Mník jednovousý (Lota lota) není v Česku příliš rozšířen. Dorůstá zcela ojediněle délky 80 cm a hmotnosti přes 5 kg. Přes den bývá ukryt. Loví převážně larvy hmyzu, korýše a jiné ryby za úsvitu nebo stmívání. Tře se v zimě uprostřed noci, často pod ledem.
  • Podle Rybářského řádu je mník hájen od 1. ledna do 15. března. Maso této treskovité ryby je velmi chutné, játra mníků jsou po tepelné úpravě pochoutkou. Mezi sportovními rybáři je ulovený mník spíše výjimkou.