Sníh pokryje celé Česko, přidá se silný mráz

Události: Sníh zasypal nejen hory, ale i velká města (zdroj: ČT24)

Sněžení a ledovka komplikovaly během pondělí dopravu hlavně na severu Čech, problémy ale byly i v dalších krajích. Na Liberecku uzavřeli silničáři pro nákladní auta silnici přes Oldřichovské sedlo, v úterý ráno navíc bude zavřená i silnice č. 10 na hraniční přechod Harrachov. Podle meteorologů totiž bude sněžení na noc ustávat, v příštích dnech se ale vrátí. V pátek a sobotu navíc rtuť teploměru klesne hluboko pod bod mrazu. V údolích mohou noční teploty klesat až pod minus 20 stupňů.

V Libereckém kraji se zatáhlo už dopoledne a od té doby sněžilo. Teploty se držely pod bodem mrazu, v horách klesaly zhruba k minus čtyřem stupňům. V dalších dnech má sněžení pokračovat, v úterý odpoledne se navíc má přidat i vítr, který bude komplikovat údržbu komunikací a vytvářet sněhové jazyky a závěje.

Kromě silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu jsou všechny ostatní silnice zatím průjezdné, včetně problematických komunikací prvních tříd číslo 10 na Harrachov a 13 na Frýdlant. 

Jako alternativní trasu do Polska pro nákladní vozidla přesto silničáři doporučují cestu přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou po silnici I/35. Zmiňovanou silnici číslo 10 totiž od úterní osmé ranní pro kamiony preventivně uzavřou – a to v úseku od Tanvaldu do Harrachova a k hraničnímu přechodu do Polska. Důvodem je právě očekávané sněžení.

Ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén nevyloučil, že v úterý bude pro nákladní dopravu uzavřena i druhá cesta do Polska po silnici 13 přes Frýdlant a Habartice. „Meteorologové čekají, že by mohlo napadnout až 25 centimetrů sněhu,“ dodal Šén.

Nákladní auta by se neměla vydávat do Krušných hor

Sníh a ledovka komplikovaly cestování také v Ústeckém kraji. Několik aut skončilo v příkopě v kopcích na Děčínsku. Na D8 byl kvůli nehodě zavřen jeden jízdní pruh ve směru na Prahu. Do Krušných hor by se podle silničářů neměly vydávat nákladní automobily. „Pro osobní auta jsou i na horách cesty s opatrností sjízdné, místy už přestalo sněžit,“ uvedl v podvečer dispečer silničářů. 

Krajská pobočka Českého meteorologického ústavu ale varuje před sněhovými jazyky v Krušných horách.

Na Děčínsku komplikovala dopravu mezi obcemi Rybniště a Nová Chřibská ledovka. Podle policie skončilo několik vozidel v příkopu a řidiči by se měli místu vyhnout. Nehody řešila dopravní policie také na Děčínsku ve Velkém Šenově, v Žiželicích na Lounsku, v Teplicích nebo Chomutově. Sníh pokryl i cestu z Litvínova do Meziboří a další místa.

Sněžení přes den komplikovalo provoz také v Plzeňském kraji. Silničáři vyjeli do terénu, aby sníh odklidili a silnice posypali solí i štěrkem. V některých úsecích se ale vytvořila ledovka. Pozor by si měli dát zejména řidiči na jižním Plzeňsku na úpatí Brd, na Klatovsku a Domažlicku. 

Na jihu Čech byly vozovky vpodvečer sjízdné jen se zvýšenou opatrností, odpolední sněžení totiž zasáhlo téměř všechny okresy. „Sněžení už ustává hlavně na Strakonicku a v západní části regionu, kde začal padat sníh nejdříve,“ uvedl Jaroslav Hintermüller z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Sníh má sice večer a v noci ustávat, ale v úterý se podle meteorologů vrátí.

Na horách může napadnout až půl metru sněhu

V úterý se budou místy objevovat sněhové přeháňky. Na horách na severu a severozápadě bude sněžit a napadnout tam může až 10 centimetrů sněhu. Během dne zesílí vítr a na horách se začnou tvořit sněhové jazyky a závěje, proto bude během úterý s velkou pravděpodobností vydána výstraha. 

Předpověď počasí pro nejbližší dny
Zdroj: ČT24

Podle odhadů by mělo do pátečního večera napadnout v nížinách až deset centimetrů sněhu. Na horách to pak může být až 50 centimetrů. 

V druhé půlce týdne navíc do Česka pronikne velmi studený, původem arktický vzduch. Noční teploty ke konci týdne zřejmě klesnou v údolích až k minus 20 stupňům a nad nulu se rtuť teploměru nevyšplhá ani přes den. V pátek budou nejvyšší denní teploty jen minus šest stupňů Celsia.

Vydáno pod