Policisté se jezdili léčit do lázní lihového bosse Březiny

V době, kdy kolem lihového bosse Radka Březiny kroužila zlínská policie, posílali její jihomoravští kolegové své lidi do Březinových Lázní Kostelec na ozdravné pobyty. Upozornil na to Český rozhlas.

„V roce 2007 byla Policií České republiky, správou Jihomoravského kraje, uzavřena v rámci vyhlášené zakázky smlouva na zabezpečení 27 ozdravných pobytů policistů formou tělesných rehabilitačních aktivit s firmou Lázně Kostelec se sídlem Hotel Lázně Kostelec,“ řekl rozhlasu šéf kanceláře ředitele jihomoravské policie Jindřich Secký.

Firmu Lázně Kostelec přitom podle obchodního rejstříku vlastní společnost Zlínsat, kde je teď hlavním majitelem otec Březinů Vladimír, deset procent v ní má jeho syn Tomáš. Donedávna však ve Zlínsatu oficiálně působil i sám lihový boss Radek Březina. V době, kdy policie podepsala smlouvu na léčebné pobyty, měl ve firmě pět procent.

Hotel Lázně Kostelec
Zdroj: ČT24

Březinu stíhala policie kvůli nedovolené výrobě lihu již v 90. letech. Přesto bylo podle jihomoravské policie uzavření smluv v souladu s předpisy. Celkem policie tehdy v rámci zakázky malého rozsahu získala od čtyř subjektů 188 poukazů, řekl rozhlasu mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Radka Březinu soud zatím nepravomocně potrestal 13 lety vězení, jeho bratr Tomáš jako nejbližší spolupracovník dostal čtyři roky díky tomu, že pomohl vyšetřovatelům. Obchodováním s nelegálním lihem údajně ošidili stát na daních o 6,4 miliardy korun.