Příchod roku 2017 byl klidný, ztěžovaly ho alkohol a pyrotechnika

Lidé v Česku přivítali nový rok 2017 - největší oslavy se tradičně konaly na náměstích velkých měst. Podle záchranných složek měl silvestr spíš klidný průběh. Přestože zábavní pyrotechnika způsobila řadu menších požárů, ke kterým vyjížděli hasiči po celé republice. Policie taky musela řešit potyčky mezi podnapilými lidmi přímo v ulicích nebo v barech.

Oslavy nového roku se tentokrát odehrávaly pod větším dohledem policie než v minulých letech. Posílení bezpečnosti si vyžádal předvánoční útok v Berlíně a stále trvající první stupeň ohrožení terorismem. V Praze se hlídky soustředily na centrum města.

Záchranáři v hlavním městě ošetřili zhruba 150 lidí, dvanáct z nich kvůli zranění při odpalování zábavní pyrotechniky. „Jednalo se o zranění obličeje, očí a popáleniny. Nejvážněji byli zraněni dva lidé, kteří utrpěli ztrátová poranění prstů na horních končetinách,“ doplnil mluvčí pražské záchranné služby Dominik Hron.

Policisté jinak řešili především potyčky mezi podnapilými lidmi přímo v ulicích centra a v barech. Hasiči vyjížděli ke dvěma desítkám menších požárů většinou plastových kontejnerů, které způsobila pyrotechnika. Řešit museli i požár dvou vánočních stromků, které se vznítily od prskavek. Klidnou silvestrovskou noc, jen s drobnými požáry a bez vážných zranění, hlásí také Středočeský kraj.

V Brně se hromadně slavilo na náměstí Svobody a v Denisových sadech. I zde záchranáři řešili jen lehčí zranění. „S příchodem půlnoci nám výrazně narostl počet výjezdů v souvislosti s intoxikací alkoholem, zejména co se týče mladších ročníků. Bylo i poměrně hodně úrazů kvůli neopatrnému zacházení se zábavní pyrotechnikou,“ informovala mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedvika Kropáčková. Celkově se ale silvestrovské oslavy na jižní Moravě obešly bez událostí, které by výrazněji zaměstnaly policisty, hasiče či záchranáře.

V Mostě zapálila petarda zaparkované auto, jinak byla noc klidná i v Ústeckém kraji. Policie vyjížděla kvůli drobným výtržnostem, rvačkám a dopravním nehodám. Po půlnoci srazil v Děčíně řidič pod vlivem alkoholu chodce, který utrpěl těžká zranění.

Ani v Libereckém kraji nepřinesl silvestr z pohledu hasičů, policie a záchranářů nic mimořádného. Pro hasiče byl největším zásahem požár skladové haly v Liberci, kde vznikla škoda za půl milionu korun. „Policisty zaměstnal 34letý muž z Českolipska, který kolem půl druhé v noci prostřednictvím linky 158 oznámil, že v obci Ploužnice na Českolipsku vybuchne blíže nespecifikovaný nástražný výbušný systém,“ přidala mírně kuriózní případ krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. V průběhu hovoru se podle ní policistům dokonce představil svým vlastním jménem a ti ho pak krátce na to vypátrali v jedné z místních restaurací. Silně opilého muže převezli na protialkoholní záchytnou stanici.

Novoroční ohňostroj v Liberci
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Jako poměrně klidné hodnotí silvestrovské oslavy i v Olomouckém kraji. „Byla to klasická silvestrovská noc. Řešili jsme hlavně drobné potyčky opilých občanů,“ uvedla policejní mluvčí Tereza Neubaurová. Na Vysočině přijali policisté od silvestrovského rána celkem 98 nejrůznějších oznámení, od půlnoci se výrazně zvýšil počet telefonátů od podnapilých lidí. „Noční volání se nejčastěji týkala rušení nočního klidu v souvislosti s používáním zábavní pyrotechniky a také různých fyzických napadání a drobných potyček,“ doplnila mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Pyrotechnika přidělala starosti i záchranářům v Karlovarském kraji. „Po půlnoci se na lince 155 ozývala jedna tísňová výzva za druhou a skoro všechny se stejným příznakem - zranění zábavní pyrotechnikou. Jednalo se o sérii pěti případů, které doplnila intoxikace alkoholem a drogami, řezná rána od sklenky a dva zdravotní problémy nesouvisejícími s oslavami silvestra,“ upřesnila mluvčí karlovarské záchranné služby Petra Bakurová.

Vážnější zranění museli řešit v Plzeňském kraji. Muž ze severního Plzeňska při neodborné manipulaci s hořlavinou utrpěl popáleniny na 50 procentech těla, vrtulník ho transportoval do Prahy.

Na jihu Čech zapálila petarda krátce po půlnoci stodolu s vraky osobních aut v Nítovicích u Kardašovy Řečice. Poslední den v roce si také vyžádal několik úmrtí. Dva lidé odpoledne zemřeli při dopravní nehodě u Třeboně, když se jejich auto střetlo na železničním přejezdu s vlakem. Po setmění zemřel pod vrchem Javorník turista, který nešťastně upadl na zledovatělé silnici.

Speciální sanitní vůz Golem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Pro hasiče Královéhradeckého kraje byl silvestr mnohem klidnější než předchozí rok. Tehdy vyjížděli k patnácti požárům, tentokrát měli během silvestrovské noci sedm výjezdů, většinou v souvislosti s pyrotechnikou nebo dopravními nehodami. Zdravotničtí záchranáři řešili hlavně intoxikace alkoholem, zasahovali u zranění oka petardou. Pyrotechnika poranila v obličeji také jeden a půl roku starou holčičku z České Třebové v Pardubickém kraji. V Ústí nad Orlicí petarda mladíkovi utrhla část prstu a potrhala dlaň. Pardubická policie také o silvestrovské noci řešila podezřelé úmrtí jednatřicetiletého muže, příčinu smrtí odhalí až pitva. Hasiči vyjížděli mezi sobotní osmou hodinou večerní a nedělní druhou hodinou ranní k pěti událostem, které se obešly bez větších škod. 

V Moravskoslezském kraji byly novoroční oslavy v počtu výjezdů záchranné služby srovnatelné s minulými roky. „Mezi zraněnými byly také tři děti ve věku pěti, třinácti a čtrnácti let. V této souvislosti jsme nezaznamenali případy, kdy by byl přímo ohrožen život,“ uvedl mluvčí. Hasiče v průběhu noci zaměstnaly hlavně požáry. Hořela například zahradní chatka v Českém Těšíně nebo nevyužívaná ubytovna v Bohumíně, kde výjezd komplikovala namrzající silnice. V souvislosti s požáry ale nikdo nebyl zraněn nebo usmrcen. 

I ve Zlínském kraji museli záchranáři ošetřovat zraněné pětileté dítě, kterému na Uherskohradišťsku poranila pyrotechnika obličej a oko. Hasiči o silvestrovské noci řešili zejména drobné požáry a dopravní nehody. Zásahy podle mluvčího hasičů Libora Netopila nijak nevybočovaly z denního průměru. Policisté řešili desítku havárií. „Příčinou byla v naprosté většině havárií vysoká rychlost na zledovatělé vozovce. Jedinou výjimkou byla havárie Škody Octavia ve Slavičíně-Hrádku. Na místě nehody zůstal pouze pětadvacetiletý řidič, který nadýchal 2,5 promile alkoholu,“ upřesnila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.