Do povinného ročníku budou muset školky brát i neočkované děti

Události: Do školky i bez očkování (zdroj: ČT24)

Mateřské školy budou muset přijmout neočkované děti, které přijdou do posledního ročníku předškolního vzdělávání. Od září příštího roku totiž bude v důsledku novely zákona poprvé povinný. Všechny ostatní děti ve školkách budou muset být dál očkované.

  • V Česku se ročně naočkuje přes milion vakcín.
  • V roce 2015 lékaři a rodiče dětí nahlásili podezření na nežádoucí účinky v 1156 případech. Většina patřila mezi očekávatelné a nepříliš závažné.
  • Nejčastěji se potíže objevily po hexavakcíně - očkování proti šesti nemocem naráz. Nežádoucí účinky hlásili lidé taky v souvislosti s dalšími kombinovanými vakcínami.
  • Po aplikaci hexavakcíny v některých případech pediatři a rodiče upozorňují na horečky nebo zarudnutí v místě vpichu. Méně často se objeví třeba nespavost, velmi zřídka pak třeba i křeče.
  • Diskuse se vedou o souvislosti MMR vakcíny s autismem. Studie z roku 1998 britského lékaře Andrew Wakefielda, která vazbu potvrzovala, byla později anulovaná a označená za padělanou. Zato rozsáhlá studie na 95 tisících dětech provedená v USA v letech 2001 až 2012, jejíž výsledky zveřejnil časopis Americké lékařské společnosti loni, žádnou souvislost mezi očkováním a rozvojem poruchy nepotvrdila.

Splnit povinnost posledního ročníku předškolního vzdělávání děti nemusí jen v mateřské škole, kterou už nyní navštěvuje drtivá většina pětiletých dětí, ale také doma. Rodiče ale budou muset dítě do mateřské školy zapsat a nahlásit, že ho chtějí vzdělávat doma.

Školky neví, zda je hygienici nebudou trestat

Potvrzení od lékaře o absolvování řádného očkování spadá v současnosti mezi nezbytné podmínky k přijetí dítěte do mateřské školy. „Neočkované děti musí vzít, pokud je pro ně předškolní vzdělávání povinné, což pro pětileté je,“ tvrdí k nové praxi ředitel legislativního odboru ministerstva školství Vítězslav Němčák. Mladší děti ale podle ministerstva očkovány být musí. 

Některé mateřské školy se ale obávají postihu i přes jasný výklad ministerstva. „Slyšela jsem už o možnosti, že ze strany hygieny hrozí pokuta,“ tvrdí ředitelka jedné ze školek Simona Skoumalová.

Ústavní soud umožnil rodičům očkování odmítnout

Povinnost rodičů nechat své děti očkovat v posledních letech vyvolává řadu sporů, z nichž některé musely řešit i soudy. V listopadu například skončila po sedmi letech soudní pře, v níž se Nejvyšší správní soud přiklonil na stranu rodičů z Brněnska, kteří nenechali své dítě očkovat hexavakcínou.

Už dříve vynesl Ústavní soud (ÚS) rozsudek, podle kterého lze vakcínu odepřít nejen z náboženských důvodů, ale také kvůli svědomí. Podle ústavních soudců je nutné při posuzování světské výhrady svědomí zkoumat několik faktorů, například naléhavost důvodů na straně rodičů, konzistentnost a přesvědčivost jejich tvrzení a možné společenské dopady.

Ústavní soud ale řešil očkování vícekrát. Podle základního nálezu z roku 2011 lze rodičům sankci prominout jen v individuálních případech, například když očkování prokazatelně odporuje náboženskému přesvědčení rodiny. Letos se prostor pro výjimky rozšířil. ÚS v minulosti také rozhodl, že očkování smí zůstat podmínkou pro přijetí dítěte do školky. Na druhé straně se vyslovil pro to, aby stát nesl odpovědnost za případné poškození zdraví následkem očkování.