Komentátor Nováček: Miliardáři stranám nabízejí pomoc, když po volbách odmítnou spolupráci s Babišem

Nováček: Miliardáři se obávají Babišovy politické moci (zdroj: ČT24)

Mezi českými miliardáři se najdou i ti, kteří nabízejí parlamentním stranám pomoc před volbami do Poslanecké sněmovny. Požadují za to, aby po volbách odmítly případnou koaliční spolupráci s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO. Řekl to v Událostech, komentářích komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček s odkazem na své informační zdroje.

„Existují mezi Babišovými 'třídními bratry', a tím myslím české miliardáře, lidé, kteří mají obavy z toho, aby se nestal po příštích volbách Andrej Babiš tím, kdo bude monopolně určovat politiku v této zemi. A tak vysílají k politickým stranám emisary zhruba s touto nabídkou: Nic od vás nechceme, my vám před volbami pomůžeme a chtěli bychom jedno jediné. Pokud Andrej Babiš volby vyhraje a bude potřebovat k parlamentní většině další stranu do parlamentní koalice, tak vy tu nabídku odmítnete,“ uvedl komentátor Nováček.

Dodal, že takové kroky už byly učiněny a nyní je třeba počkat na to, jak politické strany zareagují. Podle Nováčka si Babišovi obchodní konkurenti jednoduše nepřejí, aby v Česku Babiš se svými poslanci a politickou mašinérií měli možnost tvořit zákony ekonomické povahy.

Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě hovoří o nárůstu voličských preferencí hnutí ANO. ČSSD se pohybuje za ANO s výrazným odstupem. Na základě průzkumů se dá odhadnout, že hnutí Andreje Babiše u voličů od posledních parlamentních voleb posiluje. Další volby do Poslanecké sněmovny čekají Českou republiku na podzim nadcházejícího roku.