Vznik úřadu, který má kontrolovat politické strany, vázne

Události ČT: Kontrolní úřad pro hospodaření politických stran je ve skluzu (zdroj: ČT24)

V lednu má v Česku formálně začít fungovat nový úřad, který bude dohlížet na financování politických stran a hnutí. Kontrolovat má i náklady na předvolební kampaně. Nová instituce ale stále nezná své sídlo, členy vedení a nemá pracovníky. Protože zákonodárci stihli pouze zvolit ředitelem bývalého náměstka Státního pozemkového úřadu Vojtěcha Weise, začne úřad od ledna 2017 fungovat spíše jen na papíře.

Budeme muset plnit povinnosti od nového roku nějakým způsobem. Bude to komplikované, ale snad to ve spolupráci s ministerstvem vnitra zvládneme. Doufám, že personálně se zajistíme do prázdnin.
Vojtěch Weis
předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran

„Zjišťujeme možnosti umístění sídla v Brně, preferujeme budovu, která je ve vlastnictví státu,“ přiblížil shánění nového sídla budoucí ředitel Weis. Senátoři také musí vybrat čtveřici dalších členů úřadu, po nich dojde i na výběr deseti dalších zaměstnanců.

Mění se i praxe politických stran

Už od ledna se týkají změny všech politických subjektů. Musí nahlásit své transparentní účty používané na kampaně i na běžný provoz. „Fakticky by měla být zejména zprovozněna datová schránka nového úřadu, aby to strany mohly posílat. Je logické, že nebude hned od 1. ledna zahajovat správní řízení,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Parlamentní strany deklarují, že jsou na nové podmínky připraveny. Z řad pravicové opozice se ale na zřízení speciálního úřadu ozývají kritické hlasy. Občanští demokraté varují před tím, že zvládnout její chod v tak malém počtu lidí není možné. „Objem práce je takový, že ho v tomto počtu nelze zvládnout. Nakonec vznikne velká instituce s desítkami, možná i stovkami pracovníků,“ tvrdí místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Vojtěch Weis
Zdroj: ČT24

Také opoziční TOP 09 má zato, že by agendu nově vznikajícího úřadu mohly vykonávat stávající instituce, jako třeba Nejvyšší kontrolní úřad. Poslanec Martin Plíšek podotýká, že by tím odpadly náklady na vznik.

Koaliční strany si ale i přes některé výhrady za novým úřadem stojí. Místopředseda ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že vznik nové instituce jde ruku v ruce s nově stanovenými limity na dary politickým stranám, i novými pravidly výdajů na kampaně.

  • Česko patřilo k posledním zemím Evropské unie, kde podobná instituce chyběla. Její agendu dosud částečně vykonával sněmovní kontrolní výbor. Hospodaření stran prověří naposledy v roce 2017.