Soudkyně obviněná kvůli insolvenci Via Chemu končí ve funkci

Ve funkci na silvestra skončí soudkyně, kterou stíhá policie v kauze Via Chem Group. Ministr spravedlnosti zvažoval, že ji dočasně zprostí výkonu funkce, vyšlo však najevo, že to není nutné, protože odejde ke konci roku z jiného důvodu. Ten však ministerstvo spravedlnosti nesdělilo. Policie soudkyni obvinila z toho, že způsobila vážnou újmu několika účastníkům insolvenčního řízení s Via Chem Group a zároveň zajistila prospěch akcionáři dlužníka.

Soudkyni Krajského soudu v Českých Budějovicích obvinila policie ze zmanipulování insolvenčního řízení s Via Chem Group letos 20. září. Ministr spravedlnosti zvažoval, že ji do doby, než se její trestní věc pravomocně vyřeší, dočasně zprostí výkonu funkce. Nakonec však končí sama.

„Vzhledem k tomu, že soudkyně končí ve funkci ke dni 31. prosince 2016 a od poloviny prosince již čerpá dovolenou, jsme se rozhodli, že není předmětné do toho jakkoli dále zasahovat. Ve funkci již fakticky není a dále působit nebude,“ uvedl Daniel Škvařil z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Ministerstvo však nesdělilo, proč soudkyně odchází. Funkce soudce může automaticky zaniknout uplynutím kalendářního roku, v němž soudce dosáhl věku 70 let, ale také může soudce skončit dobrovolně. V takovém případě zanikne jeho funkce uplynutím tří měsíců následujících po měsíci, v němž oznámil své rozhodnutí prezidentu republiky.

Kauza Via Chem Group začala téměř před třemi lety, když na sebe společnost v lednu 2014 podala návrh na platební neschopnost. Podle návrhu dlužila šedesáti věřitelům 1,95 miliardy korun. Pohledávky za desítky milionů (zbylé po krachu společnosti Key Investments) u ní měly mimo jiné i Praha 6, Praha 10 nebo město Sokolov.

Insolvenci ale provázejí podezřelé okolnosti a po lednové razii ve Spolchemii a na Krajském soudu v Českých Budějovicích policie obvinila čtrnáct osob včetně miliardáře Petra Sisáka. Podle obvinění byla insolvence zmanipulovaná, aby ústecká chemička zůstala pod Sisákovým vlivem.

Soudkyně podle státního zástupce Adama Borguly spáchala trestný čin, když postupovala „ve výkonu funkce soudce v rozporu s jeho povinnostmi a v rozporu s povinnostmi uloženými insolvenčním zákonem“. Za zneužití pravomoci jí hrozí v případě prokázání viny až pět let vězení.