Kapří hrozba není jen kost v krku. Ti, kteří plavou na boku a mají zakalené oči, nejsou zdraví

Události v regionech: Na sádkách i v ulicích měst odstartoval prodej vánočních kaprů (zdroj: ČT24)

Ulice zaplnily kádě s kapry. Kdo k nim přijde koupit rybu ke štědrovečerní večeři, měl by nejdříve věnovat pozornost tomu, jak ryby vypadají. I když Česká obchodní inspekce a Veterinární správa prodejce kontrolují, nikdy neškodí přesvědčit se, že jsou kapři opravdu zdraví.

  • Podle rybářů se kapr musí nejprve omráčit úderem tupým předmětem nad oči.
  • Omráčené rybě přerušíme žaberní oblouk, což způsobí její vykrvácení. To trvá jen několik minut.
  • Rozhodně nebodáme rybu do ocasu, ani neprořezáváme místo zespodu pod hlavou. Mohlo by dojít k proříznutí žlučníku, čímž by došlo k znehodnocení vnitřností a svalové tkáně.

Rad, jak poznat zdravého kapra, je celá řada. Zdeněk Eisert z Rybářství Třeboň doporučuje zkontrolovat oči. „Když rybu natáčím jakkoli, tak se oko snaží koukat dolů,“ přiblížil. Stejně tak je možné zkontrolovat žábry, které by měly být jasně červené. Zdravá ryba se po vytažení z kádě řádně mrská a také na sobě nemá skvrny. Kapr, který dlouho ležel v kádi, má zastřelé oko, mění barvu a vylučuje větší množství slizu. Pořízení takové ryby není pochopitelně jediný recept na zdravotní problémy. I ze zdravého kapra se může v krku vzpříčit kost.

O kvalitě ryby hodně napoví i samotný stánek. Veterinární inspektor Petr Hořava doporučil podívat se, zda nejsou kádě přeplněné a ryby se v nich volně pohybují. „Sem tam zranění nevadí, tomu se nevyhneme. Ale neměly by být ryby zraněné ve zvýšené míře,“ dodal. Prodejci by měli s kapry zacházet šetrně, mají také povinnost zajistit jim stálý přítok čisté vody.

Obezřetnost doporučuje Česká obchodní inspekce i ve chvíli, kdy si zákazník svého kapra vybere. Při vážení ryby dochází často k chybám. „Může mít v době, kdy mrzne, na váze přimrznutou vodu nebo i led,“ upozornila ředitelka odboru kontroly ČOI Martina Střihavková.

Protože ryba musí před večeří zemřít, je vhodné nechat to odborně učinit prodejce. Kdo se rozhodne zabít kapra až doma a předtím ho nechá plavat ve vaně, měl by mu napustit co nejchladnější vodu. Neměl by v ní však zůstat přes noc. Zcela bez rizika není ani přenos živého kapra domů. Jak dlouho vydrží bez vody, závisí především na teplotě. Když je méně než deset stupňů Celsia, přežije až tři hodiny. Pokud je však tepleji, může se doba zkrátit až na jednu hodinu.

Pokud by ryba uhynula již cestou domů nebo předčasně skončil její pobyt ve vaně, doporučují rybáři co nejdříve ji vykuchat a zpracovat.