Delegace budou doprovázet nová audi. Ta starší pošle policie na piráty

Policie rozšířila svůj vozový park o deset vozů Audi S6. Využívat je bude ochranná služba k doprovodu zahraničních delegací. Desítka nových vozů za 21,8 milionu korun nahradí starší a méně výkonné vozy Audi A6. Ty u policie zůstanou, připadnou dopravní policii.

Audi S6 dodává výrobce se čtyřlitrovým vidlicovým osmiválcovým motorem o výkonu 331 kW. Z nuly na sto rozpohybuje téměř dvoutunový automobil za 4,4 sekundy. Policisté je ale nebudou využívat k dálničním honičkám. „Tato vozidla budou využívána především jako doprovodná vozidla pro zahraniční delegace při jejich pobytu na celém území České republiky podle mezinárodních dohod,“ uvedl ředitel ochranné služby Jiří Komorous.

Policie nechala audi vybavit speciální kamerovou, spojovací technikou a prvky, které umožní uplatnit právo přednosti v jízdě a také prvky, které zvyšují viditelnost policejních vozů.

Ochranná služba především poskytuje ochranu a bezpečnostní dopravu chráněných ústavních činitelů České republiky a osob, kterým je po dobu jejich pobytu na území České republiky poskytována ochrana podle mezinárodních dohod. Letos ochranná služba zajistila celkem 240 bezpečnostních akcí, z nich 81 se týkalo zahraničních delegací.

Posledních jedenáct let používala ochranná služba vozy Audi A6, od kterých je sportovní model S6 odvozen. Dosavadní auta ochranné služby však měla slabší atmosférický motor FSI o objemu 3,2 litru, jehož výkon byl oproti novým vozům zhruba poloviční (188 kW). Starších audi se policie po vyřazení od ochranné služby nevzdá. Využívat je bude dopravní policie.