Stát chce ve fakultních nemocnicích proinvestovat miliardy

Česko v následujících deseti letech napumpuje do sedmi tuzemských nemocnic víc než osm miliard korun. Masivní finanční injekce, o které na svém posledním letošním jednání rozhodla vláda, má posloužit zejména k výstavbě nových pavilonů.

„Vláda schválila desetiletý program strategických investic do státních fakultních nemocnic,“ oznámil po jednání kabinetu předseda vlády Bohuslav Sobotka. „Tyto nemocnice zajišťují po celé České republice super-specializovanou zdravotní péči a je důležité, aby v příštích letech proběhla jejich podstatná modernizace tam, kde je to nezbytné.“

Do sedmičky velkých českých nemocnic tak v následující dekádě poputuje od státu 8,4 miliardy korun. Samotné nemocnice by na investice měly ze svých rozpočtů přispět dalších 3,2 miliardy korun, a jak informoval ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, počítá se i s odprodejem jejich nepotřebného majetku; ten by mohl vynést bezmála dvě miliardy korun. A jakých nemocnic se státní investice týká?

  • Fakultní nemocnice v Brně chce vystavět novou gynekologicko-porodnickou kliniku.
  • Fakultní nemocnice v Olomouci hodlá zrekonstruovat a dostavět hlavní budovu.
  • Fakultní nemocnice v Plzni plánuje výstavbu pavilonu pro chirurgické obory.
  • Fakultní nemocnice v Hradci Králové chce modernizovat a přistavět budovu pro chirurgické obory.
  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze chystá stavbu nového sdruženého objektu, v kterém budou energetické provozy, tepelné hospodářství, laboratoře, transfuzní oddělení a ústavní lékárna.
  • Thomayerova nemocnice v Praze zamýšlí vznik centrálního urgentního příjmu.
  • Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) chce rozšířit svoje kapacity o další dvě budovy.

Podle ministra zdravotnictví Ludvíka by všechny zmíněné ústavy měly v příštím roce vstoupit do první fáze investic – projekty vysoutěžit a připravit projektovou dokumentaci. „Vláda garantuje to, že velké a státem řízené organizace budou modernizovány a budou vypadat jako nemocnice 21. století,“ prohlásil.