Vláda schválila audit národní bezpečnosti. Vnitro teď začne pracovat na konkrétních opatřeních

Vláda schválila výsledky nedávno skončeného bezpečnostního auditu, který měl prověřit, jak je Česko připravené čelit aktuálním hrozbám, třeba terorismu nebo extremismu. Ministerstvo vnitra teď začne pracovat na konkrétních opatřeních, která budou na audit reagovat. Podle premiéra Sobotky pomůže bezpečnostní audit eliminovat možná bezpečnostní rizika u nás. Premiér nechal audit vypracovat v návaznosti na loňské teroristické útoky v Evropě a práce na něm trvaly asi rok.

Audit má deset kapitol, které se týkají terorismu, extremismu, negativních aspektů migrace, organizovaného zločinu, stability finančních trhů a bank, energetické, průmyslové a surovinové bezpečnosti, kyberbezpečnosti, působení cizích mocností nebo hybridních, přírodních a lidských hrozeb.

„V oblasti kybernetické bezpečnosti jsme učinili dobře, že jsme zvýšili kapacity národního centra kybernetické bezpečnosti a i jeho úroveň je v Evropě hodnocená jako velmi vysoká. Výsledek auditu odhaluje nové typy hrozeb, kterým je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Mezi nimi jsou hrozby související s kybernetickou bezpečností, dezinformační kampaní a aktivitami teroristů,“ uvedl na brífinku po jednání vlády ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Z části auditu o terorismu například vyplývá, že rizika plynoucí z islámského radikalismu a činnosti mezinárodních teroristických skupin jsou pro Česko zatím nízká. Případný teroristický čin by mohl mít spíš charakter akce jednotlivce.

Na ministerstvu vnitra má také vzniknout speciální útvar, který se zaměří na dezinformace. Dezinformační weby totiž nabírají i kvůli sociálním sítím na síle, vymyšlené zprávy pak mají narušit důvěru lidí v systém. V praxi to bude vypadat tak, že ministerstvo prostřednictvím svých stránek i sociálních sítí uvede zprávu na pravou míru i s vysvětlením, proč je nedůvěryhodná.

Podle části o extremismu nemá Česko jasný a fungující koncept prevence. Spoléhá pouze na represi, kterou však veřejnosti neumí dostatečně zdůvodnit. „ČR disponuje velkým množstvím odborníků na extremismus, ale naproti tomu nemá takřka žádné odborníky na prevenci extremismu a souvisejících jevů,“ uvádí zpráva s tím, že represe je sice účinná, musí být ale použita včas. Leckdy prý stačí, když policie dá jasně najevo, že nebude určitý typ nezákonného jednání tolerovat. Většina projektů je navíc nasměrována proti pravicovému extremismu a kampaně proti extrémní levici prakticky neexistují.