Prouza do konce roku skončí ve funkci tajemníka pro Evropu

Státní tajemník pro evropské záležitosti a jeden z nejvlivnějších hlasů tuzemské zahraniční politiky Tomáš Prouza by měl do konce roku skončit ve své funkci. České televizi to potvrdilo několik na sobě nezávislých, vysoce postavených zdrojů. Úřad vlády i samotný tajemník až dosud jakékoliv personální změny popírali.

Jako tajemník pro evropské záležitosti působí Prouza od roku 2014, letos se stal i vládním koordinátorem pro digitalizaci, a patří mezi nejbližší spolupracovníky premiéra. Unijní problematice se v týmu Bohuslava Sobotky věnoval už v době, kdy současný předseda vlády působil na ministerstvu financí.

Informaci o Prouzově konci ve vlivné úřednické funkci České televizi potvrdilo několik na sobě nezávislých a vysoce postavených zdrojů ze sociální demokracie i státní správy. Ve funkci by ho měl dočasně nahradit Jan Král, který ve Strakově akademii v současnosti pracuje jako ředitel koordinace evropských politik. Až později má být vybrán plnohodnotný nástupce.

O Prouzovi se uvažuje jako o volebním manažerovi sociálních demokratů pro kampaň před sněmovními volbami, které Česko čekají příští rok na podzim. Podle dřívějšího tvrzení Lidových novin se o něm ve straně údajně mluví také jako o možném lídrovi pražské kandidáty.

Post státního tajemníka pro evropské záležitosti zastává od února 2014, od května 2016  je také koordinátorem digitální agendy ČR. Dříve působil jako ekonom a novinář, v letech 2004–2007 byl náměstkem ministra financí zodpovědným za fiskální politiku, finanční služby, evropské a zahraniční vztahy. Založil finanční server Peníze.cz a podílel se na vzniku finančně-poradenské firmy Partners. Od února 2015 je členem ČSSD. Opakovaně se o něm mluvilo jako o možném nástupci ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka nebo jako o budoucím velvyslanci.

Tomáš Prouza na snímku z roku 2010
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Jak je to s prověrkou? Prouza si stěžuje na NBÚ

Zpráva o Prouzově konci ve vlivném křesle Strakovy akademie přichází ve chvíli, kdy Mladá fronta DNES informovala o tom, že Prouza dosud postrádá bezpečnostní prověrku, která je podle služebního zákona od Nového roku nezbytná pro výkon jeho funkce.

Noviny s odkazem na anonymní zdroje uvádějí, že v procesu udělení prověrky na stupeň „důvěrné“ došlo k blíže neurčeným komplikacím, a muselo dojít ke zvýšení prověrky na „tajné“ – sám Prouza ale článek označil za součást předvolební kampaně hnutí ANO (vydavatelství stojící za Mladou frontou patří Andreji Babišovi) a kabinetní mluvčí Martin Ayrer uvedl, že státní tajemník prochází „standardním bezpečnostním řízením“ Národního bezpečnostního úřadu.

Právě na postup NBÚ si Prouza České televizi stěžoval už minulý týden, kritizoval vleklý, pět měsíců trvající průběh. „Narazil jsem na to, že NBÚ není schopno si přeložit věci z angličtiny. Trávím čas tím, že jim nechávám úředně překládat papíry, jako je potvrzení výše platu. Jen tím ubíhají dny a týdny, protože NBÚ vždy přeruší řízení, než úřední překlad pořídí,“ prohlásil.

Z vyjádření mluvčího NBÚ Radka Holého ale vyplývá, že chyba je na Prouzově straně. Požadavky úřadu totiž nejsou nic mimořádného, protože podle zákona musí každá prověřovaná osoba předkládat cizojazyčné písemnosti jak v originále, tak v úředně ověřeném překladu.

„Je-li takto prověřovaná osoba vyzvána (k dodání dokumentů), bezpečnostní řízení se přerušuje a lhůta pro jeho dokončení začíná opět běžet až po doplnění požadovaných údajů,“ sdělil Holý.