Chodníky i silnice můžou namrzat, pozor na ledovku

Chodníky a silnice mohou začít během úterního večera namrzat. Ledovka hrozí po setmění hlavně v Čechách, zítra přes den pak na Moravě a ve Slezsku. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„V noci na středu a ve středu přes den ovlivní počasí u nás od severozápadu okludující frontální systém,“ uvedli meteorologové. A mrznoucí déšť může lokálně vytvořit ledovku.

V úterý večer a v noci na středu platí varování pro Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Ústecký kraj.

Ve středu přes den pak jízdu autem může namrzlá vozovka komplikovat v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji, na Vysočině, v Olomouckém, Moravskoslezském nebo Jihomoravském kraji (s výjimkou Hodonínska).

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Při mrznoucích srážkách dopadají na zemský povrch kapičky přechlazené vody (tedy kapičky vody, která zůstává v kapalném skupenství i při teplotách pod bodem mrazu) anebo kapičky vody dopadají na povrch o teplotě pod nulou. V takovém případě voda při dopadu kapičky okamžitě zmrzne a vytváří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především mnohdy naprosto hladká. Právě z toho důvodu je ledovka riziková zejména v dopravě – je obávanější než náledí.
Padající srážky mohou namrzat i na větvích stromů nebo na drátech elektrického vedení. V extrémních případech, kdy se vytváří vysloveně silná ledovka, tedy může docházet i k lámání větví nebo ohýbání celých stromů. Eventuálně se mohou vyskytovat i poruchy v dodávkách elektrické energie.

Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím (nepřechlazených) kapek deště nebo mrholení na povrchu země. Náledí vzniká též zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu. Vlivem denního chodu teploty brzy po západu Slunce často namrzají mokré stopy po tajícím sněhu shrnutém k okraji vozovek a vedle náledí se takto tvoří i tzv. zmrazky. Tenká ledová vrstva se často tvoří také pod koly projíždějících vozidel uježděním souvislé sněhové pokrývky. 

Zdroj: www.infomet.cz, ČHMÚ, www.chmi.cz