Pokuta za jízdu v levém pruhu má být napevno 1500 korun + dva body

Události: Řidiči jezdí bezdůvodně v levém pruhu (zdroj: ČT24)

Za bezdůvodnou jízdu v levém pruhu mimo obec zaplatí řidiči pevně stanovenou pokutu 1500 korun a dostanou dva trestné body. Počítá s tím nová úprava bodového systému, která se začne příští rok schvalovat. Zatím se totiž často tento přestupek řeší jen domluvou, jenže provinilců přibývá.

V současnosti platí, že bezdůvodná jízda v levém pruhu je přestupek, za který hrozí pokuta do 2500 korun a dva body. Policisté ale přiznávají, že věc zpravidla řeší domluvou. Jenže statistika těchto přestupků roste.

„Jde o zbytečné chování řidiče, které vede k nervozitě dalších řidičů. Hned za autem může být agresivní řidič a může dojít ke zbytečné kolizi,“ vysvětluje policejní mluvčí Moravskoslezského kraje Lenka Sikorová.

Rozšířenost přestupku potvrzuje i vrchní moravskoslezský komisař René Klímek. „Jen za měsíc jsme v Moravskoslezském kraji evidovali 257 přestupků týkajících se bezdůvodné jízdy v levém pruhu,“ říká.

Pokuta za jízdu v levém pruhu by se mohla zvýšit
Zdroj: ČT24

Pokuty za nesprávnou jízdu v pruzích rozdávají policisté i na dálnici D1. V úseku Mirošovice -Praha jsou tři jízdní pruhy a ten pravý využívají řidiči jen sporadicky. Chybují v tom i řidiči kamionů.

Letos policisté z Mirošovic za nesprávný způsob jízdy vybrali na pokutách od 564 řidičů téměř 350 tisíc korun. „Není možné už to nechávat jen na domluvě nebo na malých částkách. Lidé to porušují často a vede to k nehodám,“ říká ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Právě proto by se měly sankce ustálit na pokutě 1500 korun. Další opatření, která by se měla schválit příští rok, se zaměří na kamiony – od poloviny příštího roku by se mohl rozšířit seznam míst, na kterých nesmí kamiony předjíždět.