Velitel Hradní stráže Prskavec končí. Ve funkci byl necelý rok

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše odvolal z funkce velitele Hradní stráže Petra Prskavce. Ve funkci byl necelý rok, nastoupil loni v polovině prosince. Oznámil to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Prskavec se k důvodu odvolání nechtěl vyjadřovat. „V tuto chvíli nebudu specifikovat důvody,“ řekl. Před nástupem na Hrad velel 251. protiletadlovému oddílu ze Strakonic. Do čela Hradní stráže byl jmenován poté, co pozici opustil kvůli kauze s vyvěšením červených trenýrek nad Hradem jeho předchůdce Radim Studený. 

Odvolání nechtěl komentovat ani Ovčáček. Personální opatření jsou podle něj plně v pravomoci Kašeho. Jeho sekretariát sdělil, že „vzhledem ke všem souvisejícím okolnostem“ nebude Kaše v současné době blíže specifikovat důvody, které ho vedly k rozhodnutí Prskavce odvolat. 

S bezpečností na Hradě údajně odvolání nesouvisí

O vojácích Hradní stráže se nedávno psalo v médiích v souvislosti s kritizovaným uzavřením Hradu. Hospodářské noviny s odkazem na vojáky uvedly, že v poslední době dostali několik zvláštních příkazů, které dávají do souvislosti s kancléřem Vratislavem Mynářem.

Podle jednoho z nich si měl například nechat otevřít Jelenní příkop, aby si v něm mohl zaběhat, nebo uzavřít v nočních hodinách bránu na Opyši, u které bydlí. Mynář to odmítl. Brána se podle něj uzavírá stejně jako ostatní brány a do Jelenního příkopu prý běhat nechodí. Vojáci si stěžovali i na neefektivnost hlídek. Vysoce postavený zdroj ale ČTK řekl, že odvolání Prskavce nemá s těmito záležitostmi ani s bezpečnostními opatřeními na Hradě souvislost.

Hradní stráž
Zdroj: ČT24

Prskavec na Hrad nastoupil v době zostřování bezpečnostních opatření po teroristických útocích v Evropě. Účastnil se i zavedení kontrol při vstupu na Hrad. Zatímco zástupci Pražského hradu je hájí, kritici je považují za zbytečné nebo neefektivní.

Na kontrolách se podílí Hradní stráž i policisté. Prskavec kvůli tomu plánoval personální navýšení své jednotky. Hradní stráž se totiž potýká s nedostatkem vojáků. Náročnost služby v poslední době výrazně ztížila právě zvýšená bezpečnostní opatření. Řada uchazečů pak neprojde výběrovým procesem. Zatímco při vstupu do armády přes fyzické či psychologické testy projde asi čtvrtina adeptů, u Hradní stráže je to asi 15 procent.

Kromě psychických a fyzických požadavků musí splnit další kritéria včetně vzrůstu mezi 178 až 188 centimetry, nesmí mít nadváhu, tetování nebo piercing na viditelných místech. Právě tetování je například jedním z důvodů, proč u Hradní stráže neslouží víc veteránů ze zahraničních misí české armády, jak se před časem zamýšlelo. Většina členů bojových jednotek totiž nějaké má.