Engel: Ani nejlepší ministr by výsledky své práce neviděl za 11 měsíců

90’ ČT24 - Miloslav Ludvík – nový ministr zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Česká republika má dva nové ministry. Svatopluka Němečka (ČSSD) v čele zdravotnictví vystřídal Miloslav Ludvík (ČSSD). Šéfem resortu pro lidská práva prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Chvojku (ČSSD). Nahradil tak Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Podle bývalého ministra zdravotnictví a člena ODS Tomáše Julínka by se měl Miloslav Ludvík zaměřit na změnu systému pojistného a také na péči o chronicky a dlouhodobě nemocné pacienty. Tomáš Julínek byl spolu s předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem hlavním hostem pořadu 90' ČT24 .

Ministerstvo zdravotnictví ročně hospodaří se sedmi až osmi miliardami korun. Pomocí úhradových vyhlášek navíc každoročně rozhoduje o tom, kolik zaplatí zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím za péči. Pod sebou má ministerstvo tři tisíce zaměstnanců a 71 organizací, například fakultní nemocnice, hygienické stanice nebo státní zdravotní ústav.

Svatopluk Němeček ve své funkci ministra zdravotnictví mimo jiné zrušil regulační poplatky, s výjimkou toho na pohotovosti, a zajistil vyšší platy pro zdravotníky a sestry. Za svůj úspěch považuje také prosazení zákona o Národním zdravotnickém informačním systému, díky kterému bude mít ministerstvo od pojišťoven data o léčbě pacientů.

Zahájil také práci na novelách o vzdělávání lékařů a sester nebo na protikuřáckém zákonu. Dokončit je bude muset ale jeho nástupce Miloslav Ludvík. Kromě toho ho čeká prosadit ještě zákon o neziskových nemocnicích a zákon o léčivech. Hodlá se zaměřit také na pacienty a snížení byrokracie ve zdravotnictví.

Engel: Nemám pocit, že by u nás byl pacient upozaděn

„Mým úkolem je opravdu udělat z tohoto ministertsva ministerstvo pacientů. Jeden z mých náměstků bude mít přímo za úkol realizovat záležitosti, které se týkají pacientů, pacientských organizací, zajištění a legislativního zakotvení práv pacientů,“ řekl Ludvík.

Tento výrok údajně zarazil předsedu Lékařského odborového klubu Martina Engela. „Při znalosti zdravotního systému u nás a v ostatních zemích nemám pocit, že by pacient tady byl upozaděn nebo trpěl,“ vysvětlil. „Jde o to, aby administrativa uvolnila lékařům ruce a ti mohli s pacienty v klidu promluvit o jejich stavu,“ dodal.

Podle Tomáše Julínka ale pacienti nemají v realitě práva taková, aby byli spokojeni. Podle jeho slov musí při vyhledávání odborné péče udělat krok do neznáma: „Buď narazí na lepšího lékaře, nebo na horšího lékaře. Lepší kliniku, horší kliniku. Takže nemají záruku. Tu by měly garantovat pojišťovny a tam by měla být upravena legislativa.“

Jako příklad řešení problému v systému českého zdravotnictví uvedl Julínek zavedení tzv. nominálního pojistného, které mají například v Holandsku. „Pacient si zvolí mezi nějakými zdravotními plány, které určují, jak mu pojišťovna zajistí péči. Pak zaplatí určitou paušální částku. Tím vzniká soutěž mezi pojišťovnami o klienta – která mu nabídne třeba za 0 nebo 20 korun lepší péči,“ vysvětlil. Touto péčí může být například asistent pro diabetika.

Tomáš Julínek
Zdroj: ČT24

Na změny má nový ministr jen 11 měsíců

Nový ministr by se podle Julínka měl zaměřit i na péči o chronicky a dlouhodobě nemocné pacienty. „Chronické choroby vyžadují jakési řízení. Může proto docházet k tomu, že jsou pacienti přeléčováni, podléčováni nebo se k péči nedostanou vůbec. Jediný garant, který může dostatečnou dostupnou péči zaručit, je pojišťovna. Tam se musí něco měnit,“ uvedl a zároveň podotkl, že za 11 měsíců, během kterých bude Ludvík funkci ministra zastávat, se tyto změny nedají zvládnout.

Podle Martina Engela má Miloslav Ludvík výhodu, že šestnáct let vedl Fakultní nemocnici Motol. „Bude se o něco rychleji orientovat. Mezi ředitelem nemocnice a ministrem je sice ještě skok, ale ty problémy zná,“ míní Engel. Výsledky své práce ale podle něj Ludvík neuvidí. „Za jedenáct měsíců působení na ministerstvu by ani ten nejlepší ministr neviděl výsledky své práce. Než se vše aspoň trochu pohne, je to otázka jednoho roku,“ uvedl.

Nárůst mezd není všelék, shodují se Julík a Engel

České zdravotnictví se potýká i s nedostatkem pracovníků. „Problém to dělá všem manažerům nemocnic a zařízení. Lékaři se posunují od východu směrem na západ a budeme si na to muset zvyknout,“ komentoval situaci Julínek.

„Nikdo nepochybuje o potřebnosti nárůstu mezd, ale není to všelék,“ uvedl Engel. Podle Julínka zvyšování platů lékařům ani není v kompetenci ministra zdravotnictví, může pouze upravovat vyhlášky, které hovoří o tarifních platech nebo příplatcích.

Podle Engela je do zdravotnictví potřeba dostat více nových lidí. Kvůli náročnosti studia je to ale těžké. „Chyba je v tom, že neumíme podchytit schopné studenty. Náročnost studia je velká, řada studentů neudělá státnice. Lákavější jsou pro ně pak například IT obory nebo práva,“ vysvětlil.

Chvojka by měl vykoupit vepřín v Letech, míní Šabatová

Novým ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu se stal právník, poslanec a člen ČSSD Jan Chvojka. Jeho předchůdce Jiří Dienstbier za dobu svého působení prosadil například novelu zákona o politických stranách a změny ve financování volebních kampaní. Kabinet schválil také jeho strategii romské integrace do roku 2020.

V minulých dnech premiér Sobotka zmínil několik bodů, na které by se měl Chvojka podle něj soustředit. Prioritou by mělo být prosazení zákona o sociálním podnikání, dokončení výkupu vepřína v Letech a zvýšení zaměstnanosti obyvatel ghett. Sám Chvojka se chce zaměřit na úpravu lobbingu, pravidla oddlužení nebo sociálně vyloučené lokality.

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová nechce Chvojku a Dienstbiera srovnávat. Na bývalém ministru si prý cenila toho, jak dokázal obsáhnout širokou problematiku oboru a velmi rychle se v tak specifické oblasti zorientovat. Uvedla také, že by byla ráda, kdyby se mu podařilo dokončit práci bývalého ministra Dienstbiera a ministra kultury Daniela Hermana: „Vykoupit prasečák v Letech a upravit ho na pietní místo. I kdyby se nic jiného nepodařilo, bylo by to dost.“

Změnu ve vládě inicioval premiér Bohuslav Sobotka. Podle novináře Erika Taberyho se nejedná o příliš promyšlený tah předsedy vlády. „Nejabsurdnější mi přišlo, že se neargumentovalo větším zájmem pro společnost, ale spíše jak uklidnit situaci v ČSSD. Premiér řekl, že ministři prováděli svou práci dobře, ale že potřebuje nějaké nové tváře,“ řekl.

„Je to krátkozraký přístup, kterým ztratil řadu loajálních voličů a získal přízeň několika lidí, kteří se k němu za krátkou dobu otočí zády,“ zhodnotil na závěr Tabery Sobotkův krok.