Vztahy Česka a Francie kazí jen mzdy řidičů, uvedl Zeman po setkání s Hollandem

Události: Francouzský prezident Francois Hollande na návštěvě Česka (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman a francouzský prezident Francois Hollande se dohodli, že otázku minimální mzdy českých řidičů kamionů, kteří jezdí přes Francii, projednají ministři průmyslu a obchodu. Prezidenti to řekli po setkání na Pražském hradě. Mluvili spolu i o ekonomické spolupráci, budování vysokorychlostní železnice v Evropě, migraci nebo situaci na Ukrajině a v Sýrii.

Zeman řekl, že jediná věc, která kazí společné vztahy, je otázka minimální mzdy, jež komplikuje situaci českým dopravcům. Dohodli se proto na návrh francouzského prezidenta, aby se touto otázkou zabývali ministři průmyslu a obchodu. České firmy mají dodržovat francouzskou minimální mzdu, která je výrazně vyšší než průměrné mzdy v odvětví v zemích střední a východní Evropy.

Podle Hollandea musí být v EU zachován volný pohyb i pro kamionovou dopravu, ale nemůže být zneužíván k tomu, aby byla porušována pravidla hospodářské soutěže. Proto podle něho Francie chce, aby byla schválena směrnice o detašovaných pracovnících a země tak mohla začít bojovat s podvody a různými snahami o zneužití.

Tisková konference prezidentů Francoise Hollandea a Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

„Jde o to odlišovat vnitřní a mezinárodní dopravu. Právě proto pověříme naše ministry, aby pracovali na dalším přizpůsobení principů, které jsme si ve Francii vytyčili a které jsou v souladu s evropskými zákony,“ řekl Hollande.

Hollande: EU nezaručuje dostatečnou bezpečnost

Prezidenti diskutovali také o bezpečnosti v Evropě. „Musíme zajistit bezpečnost vnějších hranic, musíme najít důstojné řešení pro všechny uprchlíky a kontrolovat migraci. Musíme také více spolupracovat v obranném průmyslu, protože musíme Evropany ujistit, že jsme schopni je chránit,“ řekl francouzský prezident. Zeman uvítal, že Francie nepodporuje zavedení povinných kvót na přijímání uprchlíků.

Pokud jsou v Evropě nějaké pochyby, jsou proto, že EU nezaručuje dostatečnou bezpečnost, kterou lidé očekávají. Musíme mít jasná pravidla uvnitř EU, která musí všichni pochopit, abychom zabránili tomu, že se jich chopí populisté.
Francois Hollande

V diskusi došlo i na ekonomickou spolupráci, prezidenti mluvili třeba o vysokorychlostní železnici nebo potřebě spolupráce v obranném průmyslu. Probrali i situaci na Ukrajině nebo v Sýrii. Vyjádřili přání, aby byly Minské dohody dodržovány oběma stranami. 

Francie se podle Hollandea vždy domnívala, že Rusko je partnerem, musí však dodržovat pravidla. A týká se to podle něj i ruského angažmá v Sýrii. „Když vidím, co se děje v Aleppu, nemohu dovolit, aby civilisté byli takto mučeni,“ dodal Hollande s tím, že je třeba najít politické řešení.

Hollande Česku poděkoval za podporu v boji proti terorismu a za nasazení vojáků v Mali. Zmínil se v této souvislosti o potřebě výměny informací a koordinaci práce policie, protože je ČR tranzitní zemí.

Žádné příkopy mezi státy EU

Francois Hollande se vpodvečer setkal také s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Shodli se na tom, že Evropská unie se nesmí rozdělovat do geografických zón a členské země musí držet pospolu. Oba se také kladně vyjádřili ke společné evropské obraně a ke spolupráci při ochraně vnějších hranic Unie.

„Česká republika stojí o to, aby nevznikaly příkopy mezi jednotlivými částmi Evropské unie,“ řekl premiér. Podle něj má Praha zájem o posílení spolupráce mezi visegrádskou skupinou, která sdružuje středoevropské státy, a zeměmi jako Francie, které patřily k zakladatelům EU.

Obchodování s Francií
Zdroj: ČT24/MPO

„Nemůžeme se rozdělovat do nějakých geografických oblastí. Můžeme mít někdy rozdílná stanoviska, nicméně jsme na jedné lodi, jsme tady spolu, abychom bojovali za jednotnou vizi Evropy,“ prohlásil Hollande. Podle něj se evropští politici musí snažit o to, aby zvýšili důvěru Evropanů v Unii.

Oba politici také mluvili o potřebě společné evropské obrany, což by přispělo i k lepší ochraně vnějších hranic Unie. „Zajištění bezpečnosti nám umožňuje být aktivnější v boji s terorismem, který může udeřit úplně všude. Měli bychom mít společnou koncepci obrany, abychom využili naší společné síly,“ uvedl francouzský prezident.

Kmoníček a Schwarzenberg: Setkání prezidentů je završením dlouhodobé spolupráce (zdroj: ČT24)

Zvyšte Čechům mzdy, vyzval Sobotka francouzské firmy

Sobotka Hollandea také upozornil na to, že mezi Českem a Francií jsou velké rozdíly v životní úrovni a ve výši mezd. Podle něj je třeba, aby se tyto rozdíly postupně snižovaly. Pomoci k tomu podle premiéra mohou i francouzské firmy, které jsou pátým největším zahraničním investorem v Česku. Kdyby zvýšily mzdy českým zaměstnancům, životní úroveň obou zemí by se podle něj sblížila.

Sobotka s Hollandem také připomněli, že vztahy Česka s Francií mají dlouhou tradici. Francie byla první zemí, která v roce 1918 uznala samostatné Československo. Podle Sobotky má proto Praha zájem, aby se Francie za dva roky podílela i na oslavách stého výročí vzniku československého státu.

Francois Hollande a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Francouzský prezident je v Česku poprvé od roku 2011. Tehdy byl v Praze Hollandeův předchůdce Nicolas Sarkozy, který přijel na pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla. Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže. Sobotka se s šéfem Elysejského paláce setkal letos v březnu.