U maturit v září prošla jen polovina studentů. S odvoláním jich uspělo 32

Opravný zářijový termín maturit dopadl dobře jen pro polovinu studentů. S odvoláním proti výsledkům zkoušky jich pak uspělo jen 32. Celkem se odvolalo 934 studentů. České televizi to řekl Jan Pohanka z organizace CERMAT, která maturity zajišťuje.

Polovina žádostí, které ministerstvo školství uznalo, se týkala písemné části zkoušky z českého jazyka. Nejvíce studentů podalo žádost o přezkum výsledků z didaktického testu z českého jazyka a matematiky. 

„Opravnou nebo náhradní maturitní zkoušku v podzimním zkušebním období konalo celkem 13 831 žáků a 7 021 jich uspělo,“ řekl Pohanka. Na složení maturitní zkoušky mají studenti tři pokusy, které mohou vykonat během pěti let od ukončení studia. V případě neúspěchu musí student opakovat poslední ročník studia.

Maturitní zkoušky se skládají dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Ve společné části volí studenti kromě povinného českého jazyka i mezi cizím jazykem a matematikou. Podzimní termín využívají ke zkoušce převážně studenti, kteří neuspěli v řádném termínu na jaře. Jarního termínu se zúčastnilo kolem 70 tisíc studentů. V alespoň jednom předmětu neuspěla čtvrtina.