Restituce znovu odloženy. VV opět protahovaly jednání

Praha – Poslanci opět odložili schvalování církevních restitucí, odmítnutých Senátem. K prosazení chybí hlasy poslanců LIDEM, chtějí nejdřív změny daní. Během jednání se do sporu dostali poslanci opozičních ČSSD a Věcí veřejných. Poslanec VV Michal Babák kritizoval sociální demokraty za neúčast na jednání rozpočtového výboru, který zamítl jeho návrh na ponechání současných sazeb DPH i pro příští rok. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc reagoval návrhem, aby sněmovna v souvislosti se zvyšováním daně jednala o Babákově ztrátě paměti.

Babák poznamenal, že od příštího roku hrozí jednotná daň z přidané hodnoty 17,5 procenta, což podle něho zdraží potraviny. Tím, že na dnešním jednání výboru chybělo několik sociálních demokratů, k tomu podle něho přispěla i ČSSD. „Tohleto nepochopím. Doufám, že zde nejde o nějakou výměnu, o nějaký handl mezi sociální demokracií a koalicí,“ uvedl Babák. 

Tejc reagoval tím, že navrhl zařadit na program schůze bod s názvem „Ztráta paměti poslance Babáka“. Zdůraznil, že když ČSSD odcházela od vlády, byla daň na potraviny pětiprocentní a sociální demokraté nikdy nehlasovali pro její zvýšení - na rozdíl od poslanců VV včetně Babáka v době, kdy VV byly koaliční stranou. „Z tohoto se skutečně nevykecáte, i kdybyste byl čaroděj, a to skutečně nejste,“ řekl Tejc na Babákovu adresu. 

Michal Babák a Jeroným Tejc v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)

Protahování jednání o programu schůze měly na svědomí Věci veřejné, které obsáhle zdůvodňovaly své návrhy na doplnění programu o různé zprávy, včetně informace kolem odvolání a obvinění policejního exprezidenta Petra Lessyho. Zejména Michal Babák a Vít Bárta, který při kritice poklesu důvěry v politiky poukázal na to, že před Českem je i Madagaskar, kde žije „nejnižší primát, taková ta chytřejší opička“.

„Je jen málo horších věcí, než jsou Věci veřejné ve vládě, a to je, když jsou Věci veřejné v opozici. Prokristapána, nechcete je zpátky?“ obrátil se s řečnickou otázkou na vládní poslance sociální demokrat Jan Chvojka.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura i jménem klubu TOP 09 ale pouze prosadil, aby sněmovna kvůli tříhodinové debatě nad programem dnes jednala až do noci. Poslanci se mají zabývat prvním kolem projednávání vládního daňového balíčku.

Restituce odložili poslanci již minule

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes vládu znovu vyzval k tomu, aby zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi z projednávání stáhla a předložila jeho „spravedlivější“ verzi. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik uvedl, že pod petici proti církevním restitucím, která dnes byla po komunistické demonstraci jejích signatářů na Klárově předána Sněmovně, se podepsalo 36 tisíc lidí. 

Zákon vychází z dohody státu a církví a počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu svého historického majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Musely by prokázat, že na majetek mají nárok a že jim byl zabrán mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. 

Kritici návrhu vytýkají, že náhrady jsou prý nadhodnocené až o 54 miliard korun, neboť cena zemědělské půdy je podle ČSSD nadhodnocena čtyřnásobně, cena lesů až desetinásobně. Opozice zpochybňuje také rozsah vydávaného majetku. Vadí jí i to, že majetek má dostat sedm církví, které před rokem 1990 v Česku neexistovaly.