Obcím zatíženým opatrovnictvím pomohou jiné radnice

Vláda vyšla vstříc obcím zatíženým veřejným opatrovnictvím nad lidmi s omezenou způsobilostí k právním úkonům. Kabinet podpořil novelu ministerstva spravedlnosti, která by měla umožnit přenos povinnosti na jinou obec. Radnice by také na opatrovnictví mohly dostávat příspěvek, jejž v současné době nemají. Předloha nyní zamíří do parlamentu.

Opatrovníci zastupují lidi s omezenou způsobilostí při jednáních s úřady nebo třeba při návštěvě lékaře. V případech, kdy nemůže být opatrovníkem příbuzný, musí tuto činnost vykonávat právnické osoby, nejčastěji obce.

Svaz měst a obcí ale dlouhodobě upozorňuje, že kolem zajištění péče panují nejasnosti a obce hradí péči ze svého. Některé malé obce, v nichž sídlí ústavy pro handicapované, se tak musí starat i o desítky chovanců. Podle odhadu svazu mají právnické subjekty na starosti téměř pětinu z opatrovaných, tedy zhruba 7000 lidí.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Ministerstvo proto navrhlo, aby bylo možné přenést výkon opatrovnictví prostřednictvím veřejnoprávní smlouvy na jinou vhodnou obec. Šlo by o případy, kdy obec, kde opatrovaný bydlí, není schopna služby zabezpečit.

Ministerstvo obcím pošle 350 milionů

„Zákon poskytuje i potřebný základ pro to, aby obce dostávaly na tuto činnost příspěvek, což dnes nedostávají a celkem nezbytně to potřebují, mají-li tu činnost vykonávat dobře,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministerstvo financí už dříve oznámilo, že pro obce v příštím roce vyčlení na tyto účely 350 milionů korun.

Novela také obcím ukládá povinnost vést evidenci lidí, které opatrují. Data budou poskytovat krajským úřadům, jež je mají zasílat ministerstvu vnitra kvůli zkvalitnění přehledu o celkové situaci ve veřejném opatrovnictví a kvůli cílenému rozdělování peněz.