Obrazem: Za sluníčkem je teď nutné vyrazit na hory

Vrcholky Krkonoš nebo Šumavy byly v úterý zalité sluncem, zatímco v údolí panovalo pošmourné počasí. A to kvůli inverzi, kdy teplota s nadmořskou výškou roste. Jak vysvětluje meteorolog ČT Michal Žák, příčiny vzniku inverze jsou různé. V těchto dnech se jedná především o inverzi advekční nebo radiační.

Advekční inverze vzniká, když ve výšce proudí teplý vzduch, zatímco v nižších hladinách setrvává vzduch chladnější. Ideálními oblastmi pro vznik této inverze jsou údolí, kotliny nebo rozsáhlejší sníženiny, ve kterých se udržuje těžší chladnější vzduch,“ objasňuje Michal Žák.

Pokud panuje slabý vítr nebo bezvětří, pak se tento těžký chladný vzduch nemá šanci promíchat s výše proudícím teplejším vzduchem a inverze tak může vydržet i delší dobu.

Inverze radiační pak vzniká hlavně v noci, kdy se vlivem vyzařování tepla zemským povrchem ochlazuje nejen samotný povrch, ale od něj rovněž přilehlé vrstvy vzduchu – ty se tak stávají chladnější, než výše ležící vzduch – a tím vzniká inverze. „Samozřejmě je možná i kombinace obou faktorů,“ dodává Žák.