Venkovští lékaři chtějí větší pravomoci v předepisování léků

Události: Venkovští praktici chtějí větší pravomoci (zdroj: ČT24)

Praktičtí doktoři chtějí více kompetencí, aby mohli předepisovat více léků. Pomoci to má v malých obcích, odkud teď musí pacienti pro recept dojíždět i desítky kilometrů. Analýza největší české zdravotní pojišťovny ukazuje, že právě doktoři v regionech šetří peníze tím, že už velkou část vyšetření provádějí sami. Naopak ti ve velkých městech se obracejí na ambulantní specialisty.

V obci Hošťálková na Vsetínsku žije zhruba dva tisíce lidí. Podle praktika Davida Halaty má zdejší praxe svoje výhody. „My své pacienty známe z ordinace, známe celé jejich rodiny. Víme, co pacienti dělají v práci, ve volném čase. Dokážeme tak líp pochopit příčiny jejich zdravotního stavu,“ říká lékař.

David Halata vyvrací zažitou představu, že praktici jen doporučují paralen a měří tlak. Často totiž suplují i roli specialistů. „Nemám vedle sebe tak dobře vybavenou nemocnici, kam pacienta můžu poslat. To mě nutí k tomu, že musím mnohem víc pracovat sám,“ vysvětluje.

Právě práci ordinací, jako je v Hošťálkové, zkoumala Všeobecná zdravotní pojišťovna. Zaměřila se na praxe v obcích menších, než je okresní město s nemocnicí. Celkem jde o zhruba 2700 míst. Podle výsledků jsou venkovští lékaři ve srovnání s kolegy z velkých měst aktivnější.

Ordinace v malých městech a na vesnicích
Zdroj: ČT24/VZP

„Náklady na ambulantní specialisty jsou nižší, jelikož více vyšetření provádějí právě přímo praktičtí lékaři,“ uvádí Dana Blahutová z Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Všechno ale praktičtí lékaři vyřešit nemůžou, i když jsou si diagnózou jistí. Platí totiž tzv. preskripční omezení, tedy že lék může předepsat jen lékař s určenou odborností. Odcházející ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček slíbil uvolnění pravidel. „Je třeba, aby jednali se zdravotními pojišťovnami a se Státním ústavem pro kontrolu léčiv, který to má v pravomoci,“ řekl letos v září.

Praktici by chtěli rozvázat ruce například u předepisování léků s kortikoidy nebo těch moderních na cukrovku. Tam by ale měli výhrady zástupci odborných ambulancí.

„Jestliže se diabetolog zabývá od rána do večera touto chorobou, tak o dané problematice ví podstatně více než někdo, pro koho to je třeba jedna desetina úvazku,“ uvedl už dříve předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

David Halata doufá, že nakonec bude moci předepisovat více léků. Rozšíření pravomocí by podle něj mohlo nalákat víc zájemců o obor. Momentálně se praktikům hlavně do malých obcí moc nechce.