Vláda chce mít možnost rozhodnout o vyslání vojáků bez souhlasu komor

Vláda by mohla dostat právo rozhodnout o vyslání vojáků do zahraničí bez toho, že by takovou misi musely schvalovat obě parlamentní komory. Předpokládá to novela ústavy, kterou předložila skupina poslanců včetně předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) a ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Novela by usnadnila například situace, kdy je nutná rychlá záchrana českých občanů v případě jejich ohrožení. Jednodušší by bylo i vyslání jednotek české armády do misí v rámci takzvaných sil velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance.

„Navrhovaná úprava umožní státu být lépe připraven reagovat na krizové situace, které z důvodu zásadní změny bezpečnostního prostředí ve světě v posledních několika letech mohou přijít velice nečekaně,“ stojí v důvodové zprávě ústavní novely.

Nyní musí každé vyslání vojáků nejprve schválit vláda, poté se musí sejít výbor pro obranu a obě komory parlamentu. Nově by vláda mohla sama poslat vojáky do zahraničí nejvýše na 60 dnů. Stejně jako doposud by musela o misi informovat sněmovnu a Senát. Ty už by sice vyslání vojáků neschvalovaly, parlament by ale mohl rozhodnutí kabinetu zrušit.

Vláda chce mít možnost rozhodnout o vyslání vojáků bez souhlasu komor (zdroj: ČT24)

Podle Hamáčka je evidentní, že podmínky, jak vláda může reagovat, je třeba zpřesnit. Stropnický záležitost označil za zásadní. Zdůraznili, že návrh podporují politici napříč sněmovnou. Věří proto, že projde schvalovacím procesem hladce. Na tiskové konferenci novelu představili i Jana Černochová (ODS), Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a David Kádner (Úsvit).

Podle Černochové by změna neměla nijak narušit stávající praxi při účasti armády na dlouhodobě plánovaných misích. „Měla by pouze umožnit schopnost státu reagovat rychle a efektivně na akutní situace s takzvaně krátkou varovací dobou,“ uvedla.

Protože jde o poslaneckou iniciativu, návrhem se nyní bude zabývat vláda. Pokud bude podle Černochové dostatečně rychlá, mohla by sněmovna v prvním čtení novelu projednávat na prosincové schůzi. Protože jde o změnu ústavy, není možné, aby o ní poslanci rozhodli bez širší diskuse.