Policisté z URNA získali nový cvičební dům, střílí v něm ostrými

Policisté z URNA získali nový cvičební dům, střílí v něm ostrými (zdroj: ČT24)

Protiteroristický útvar české policie má nový výcvikový objekt. Anglicky se mu říká killinghouse, v doslovném překladu to je dům zabíjení. Elitní policisti v něm mohou trénovat zásahy s ostrou municí. Peníze na stavbu za 47 milionů získali policisté z fondu česko-švýcarské spolupráce.

Policisté z Útvaru rychlého nasazení (URNA), jejichž úkolem je likvidace teroristů a únosců, dosud museli zásahy v domě s ostrou municí trénovat v zahraničí. Podobný objekt v Česku scházel.

„Cvičná munice se nechová jako ta ostrá,“ vysvětlil velitel skupiny URNA Jiří, proč policie dům potřebovala. Teď v něm cvičí třeba to, aby projektily jejich zbraní zasáhly jenom zločince. Nesmí zranit rukojmí nebo ostatní civilisty.

 I když ale policisté střílí na výcviku ostrými, killinghouse je pro ně naprosto bezpečný. Střely se nemůžou odrazit od stěn kvůli balistické gumě a speciální oceli. „Před silnou ocelovou deskou jsou gumové segmenty, které snesou velké množství průstřelů,“ prozradil velitel instruktorů výcviku.

Expert: Vybavení na špičkové úrovni, praxe slabší

Budova, kterou policisté získali, má dvě patra a může na ní přistát i vrtulník. Dají se v něm vyzkoušet i speciální efekty. Kvůli hrozbě terorismu navíc elitní útvar přezbrojuje. Kromě zbraní dostanou jeho příslušníci i nové přístroje nočního vidění, balistické štíty nebo laserové zaměřovače.

I současné vybavení útvaru ale může konkurovat tomu, jaké používají podobné jednotky ve světě. „Vybavení útvaru je na špičkové úrovni. To je dáno i tím, že útvar je relativně malý a elitní. Nákupy se v malém množství tolik neprodraží,“ uvedl bezpečnostní expert Lukáš Visingr.

Přesto se podle něj česká URNA nemůže měřit s podobnými útvary ze zahraničí, ani se speciální jednotkou české armády: „URNA nemůže být lepší jednoduše proto, že se často nedostane do praxe. Lidé z URNA cvičí i se zahraničními partnery, ale jsme malá země a jednotce proto chybí zkušenosti z reálných zásahů.“