Zloděj okradl válečného veterána o celoživotní úspory

Zloděj okradl válečného veterána o celoživotní úspory (zdroj: ČT24)

Senioři patří k nejohroženější skupině, na kterou se zaměřují zloději i podvodníci. Jedním z okradených je i veterán z východní fronty za druhé světové války. Dvaadevadesátiletý Miloslav Masopust přišel o platební kartu, hotovost a doklady. A pak i o celoživotní úspory. Ročně podle údajů policie dojde ke zhruba deseti tisícům takových případů.

„Z banky přišlo vyúčtování, teprve tak jsme zjistili, že se z ní odečítaly částky. Manžel celou dobu nevybíral a kartu nepoužíval,“ říká manželka veterána Helena Masopustová.

Zloděj si kvůli patnáctitisícovému limitu na kartě vybíral peníze opakovaně. K bankomatům chodil přes dva měsíce v Dobříši, Sedlčanech, Příbrami a Kamýku nad Vltavou.

Udělat si z válečného seniora prasátko, ze kterého někdo tahá peníze, to je obludné.
Eduard Stehlík
ředitel odboru pro válečné veterány

I když zloděje, který peníze na Masopustovu kartu vybíral, zachytila kamera u jednoho z bankomatů, policisté ho zatím nedopadli.

Muž, který vybíral peníze z účtu Miloslava Masopusta
Zdroj: ČT24

Podle policie patří právě senioři a s nimi i děti k nejzranitelnějším skupinám. „Sledujeme většinou podvody, týrání osob ve společné domácnosti a různé krádeže,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Jenom v roce 2014 připravili zloději seniory o 35 milionů korun.