Adopce dítěte homosexuálního partnera? Přelomový návrh má na stole vláda

Sobotkova vláda projedná adopci dětí homosexuálními páry (zdroj: ČT24)

Možnost osvojit si dítě svého registrovaného partnera nebo partnerky má přinést novela zákona, kterou v pondělí projedná vláda. Normu tentokrát předkládají ministři spravedlnosti a pro lidská práva. Narazí ale na odpor lidoveckých kolegů. V homosexuálních párech v Česku vyrůstá asi tisícovka dětí. Žijí přitom v situaci, kdy je rodičem se všemi právy a povinnostmi vždy jen jeden z dvojice.

Netradičním rodinám by měla usnadnit život změna zákona umožňující osvojování dětí v registrovaných partnerstvích. Podle posledního průzkumu by tuto možnost pro gaye a lesby povolilo 62 procent lidí.

„Návrh se týká pouze registrovaných párů, ne těch co žijí v neformálním svazku. Umožnil by, aby ten z partnerů, který se podílí na výchově dítěte, které je biologickým dítětem partnera, si ho mohl osvojit. Je to obdoba toho, kdy v manželství si manžel osvojuje nevlastní děti, které má manželka z předchozího manželství nebo vztahu,“ vysvětluje náměstkyně ministra pro lidská práva Martina Štěpánková.

Průzkum: Gayové a lesby by měli mít právo adoptovat děti partnera/partnerky
Zdroj: ČT24

Na vládě ale předlohu nepodpoří lidovečtí ministři. „My se domníváme, že současná právní úprava všechny cíle, o které jde, už umožňuje. A pokládáme to za nadbytečnou právní úpravu,“ podotkl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Naopak hnutí ANO je jiného názoru. „Myslím si, že to je volba každého a já s tím problém nemám,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš. Pro návrh chce hlasovat ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Jiří Dienstbier (ČSSD). „Doufám, že návrh získá podporu, protože minimálně devět členů vlády se připojilo k této iniciativě,“ podotkl.

Adopce dětí registrovanými partnery? (zdroj: ČT24)

Stejný záměr se snažila prosadit také skupina poslanců. Dva roky trvalo, než se sněmovna začala normou zabývat. Předkladatel vládní verze doufá, že teď to bude rychlejší. „Jde především o práva dětí a myslím si, že v tomto smyslu by snad ani neměl být rozdíl u jednotlivých politických stran,“ konstatoval Dienstbier. 

Úplně proti nejsou ani komunisté. „Není to předmětem našeho politického programu. Tady jde o osobní názor každého z poslanců. Většina v klubu s tím úplně velký problém nemá,“ sdělil šéf KSČM Vojtěch Filip.

Ohledně práva párů stejného pohlaví na výchovu dětí padlo nedávno průlomové rozhodnutí u Ústavního soudu. Petr Laně žijící v registrovaném partnerství si stěžoval, že ho úřady právě kvůli tomu odmítly zapsat do seznamu žadatelů o osvojení dítěte z ústavní péče. Podle soudu to byl diskriminační přístup. Gayům a lesbám se tak otevřela cesta k individuální adopci.