Poškozené bankovky budou lidé moci vyměnit ve všech bankách

Události: S poškozenou bankovkou do libovolné banky (zdroj: ČT24)

Od úterka bude možné vyměnit poškozené bankovky v jakémkoliv finančním domě. Doposud museli lidé s penězi do České národní banky, která má ale pobočky jen v Praze, Hradci Králové, Brně nebo Ostravě. Centrální instituce stáhne ročně z oběhu přes 700 milionů kusů bankovek, jednu po druhé prohlédne a část z nich vrátí do oběhu.

Česká národní banka (ČNB) chce lidem ušetřit cestu v případě, že mají poškozenou bankovku. Pakliže z ní zbyla více než polovina, je děravá, popsaná, pomalovaná či běžně opotřebovaná, nově ji vymění v libovolné bance.

„Stává se skutečně to, že dítě doma omylem pokreslí bankovku, která je jinak platná,“ vysvětlil mluvčí ČNB Marek Zeman. U poničenějších bankovek zůstane proces složitější, lidé si je dál budou muset chodit měnit do poboček ČNB.

Běžně poškozené bankovky
Zdroj: ČT24
Nestandardně poškozené bankovky
Zdroj: ČT24

Zda za nestandardně poničenou bankovku získají lidé náhradu a v jaké výši, posoudí odborníci. Například za bankovku znehodnocenou speciální barvou proti krádeži nedostane její majitel nic.

„Ten, kdo by se pokusil takovou bankovku dále dát do oběhu, se dopouští trestného činu,“ varoval Zeman. Stejně tak činí i ten, kdo by bankovky nebo mince ničil úmyslně.