Češi musí vytřídit každou druhou baterii. EU jinak hrozí pokutou

Češi musí vytřídit každou druhou baterii (zdroj: ČT24)

Češi se neustále zlepšují v třídění baterií. Meziročně jich odevzdali o třetinu víc. Do sběrného boxu tak hodili zhruba každou třetí. Aby ale Česko splnilo pravidla, která mu od letoška ukládá evropská směrnice, musí lidé odevzdat přibližně každou druhou baterii dodanou na trh. Státu jinak hrozí pokuta nebo jiná sankce od Evropské komise.

Použité baterie je možné házet do speciálně označených kontejnerů. Po celém Česku jich je už asi dva a půl tisíce. Kromě toho je odebírají například i supermarkety nebo obchody s elektronikou. Boxy ale přibývají i na úřadech nebo ve školách. Celkem je sběrných míst už zhruba dvacet tisíc.

Naplněné boxy končí ve speciální třídírně, kde baterie dál rozdělují podle jednotlivých typů a materiálů, které obsahují. Linku obsluhují čtyři lidé. Podle ředitele společnosti Ecobat Petra Kratochvíla denně vytřídí víc než tunu baterií. „Placaté obsahují lithium, které je nebezpečné z hlediska hořlavosti, výbušnosti. V úplně nejmenších je zase rtuť, což je toxická látka,“ upozornil.

Vytříděné baterie
Zdroj: ČT24

Právě kvůli takovým látkám by baterie neměly končit v klasických popelnicích. Kovy, které obsahují, je navíc možné používat dál v průmyslu. Zinek se dá například použít při výrobě kovových popelnic, jež jsou z pozinkovaného plechu. 

Použité články odevzdává alespoň občas sedm z deseti Čechů. 47 procent obyvatel uvádí, že třídí pravidelně. Asi třicet procent lidí ale netřídí baterie vůbec. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ecobat, který zpracovala agentura Markent. Češi přitom musí letos odevzdat k recyklaci víc baterií kvůli evropské směrnici.

Domácí box na použité baterie - Ecocheese
Zdroj: ČT24

Podle ministerstva životního prostředí je může ke sběru motivovat například domácí designová recyklační krabička z papíru s názvem Ecocheese. Zájemci si ji mohou nechat poslat domů zdarma. Na výběr mají z několika barev.  

Celkově se v Česku recykluje zatím jen zhruba pětina veškerého odpadu. Víc než polovina končí na skládkách.