Při práci s počítačem nezapomínejme mrkat, varuje oční primářka

Oční primářka: V Česku je krátkozrakých jen 20 procent lidí (zdroj: ČT24)

Při práci s počítačem bychom měli myslet na mrkání. Soustředěný člověk na to totiž často zapomíná, a oko se tak rychleji unavuje a namáhá. Upozorňuje na to primářka oční kliniky Lucie Valešová. Právě na 13. říjen připadá Světový den zraku, jehož cílem je připomenout problémy či onemocnění, které se zrakem souvisejí. Až 60 procent lidí na světě totiž trpí nějakou oční vadou, pouze ale každý čtvrtý člověk problém řeší.

„Slzy se rozmrkávají po oku a je to zcela zásadní pro pohodlí očí. V okamžiku, kdy se soustředíme jak na práci do blízka - třeba s knihou, nebo velmi intenzivně do práce s počítačem, tak zapomeneme mrkat,“ uvedla primářka Valešová v ranním Studiu 6 při příležitosti Světového dne zraku.

Vedle příliš malé frekvence mrkání pak únava z práce na počítači často plyne také z pouhého zaostřování. „My jako lidští tvorové nejsme konstruovaní na to, abychom osm, deset, dvanáct hodin denně pracovali do blízka. My jsme byli vymyšleni na to, že máme běhat po lese, a proto ta zraková práce je pro nás náročná,“ dodala Valešová. 

Oči jsou nejvíce zatěžovaný smyslovým orgánem člověka. Až 80 procent všeho, co vnímáme, vnímáme právě zrakem. Moderní medicína ale už většinu očních vad dokáže zcela vyléčit, nebo alespoň zásadně zmírnit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle primářky Valešové jsou pro oko nebezpečné pouze silné UV paprsky, před nimiž už se ale umíme velmi dobře chránit pomocí slunečních brýlí s UV filtrem. Ty už podle ní dnes dostaneme téměř ve všech brýlích.

Vedle světelných vjemů jsou oči často namáhány také při práci s laserem. „Některé typy laserů mohou být pro oči nebezpečné, čili každý musí být proškolen a lidé, kteří pracují s lasery, musí chodit na pravidelné oční prohlídky,“ dodává Valešová.