Revizor je stále riskantnější povolání. Přibývá útoků od pasažérů

Nadávky, ale čím dál častěji i fyzické útoky. Revizoři v městské hromadné dopravě upozorňují, že agrese černých pasažérů vůči nim stoupá. Jen v hlavním městě bylo za letošní první pololetí napadeno 44 revizorů. Polovina z nich kvůli tomu zůstala několik dní v pracovní neschopnosti.

„Začal nás napadat pěstí a konflikt z jeho strany pokračoval dál na eskalátorech, kde se znenadání v půlce eskalátorů otočil a začal mě kopat zhruba do výše pasu a do hrudi,“ popisuje přepravní kontrolor, který kvůli strachu dokonce nechtěl zveřejnit svou totožnost.

Do podobných situací se přitom podle něj dostávají všichni revizoři takřka denně. „Není to tak dávno, co jsme narazili na cestujícího, který místo toho, aby nám ukázal jízdenku, tak vytáhl boxera,“ dodává.

Dva případy, kdy revizor po útoku cestujícího skončil v nemocnici, nyní řeší i plzeňská policie. V prvním incidentu na zastávce U Radbuzy poblíž centra Plzně udeřil černý pasažér kontrolora do obličeje. Muž skončil se zraněním v nemocnici. Při jiné konfrontaci zase cestující při výzvě k zaplacení pokuty vytáhl nůž. Zranil jím hned tři revizory.

Události: Revizor jako ohrožený druh (zdroj: ČT24)

Podle části cestujících se ale nevhodně chovají také někteří revizoři. Zejména ve chvílích, kdy člověka bez jízdenky zadržují a čekají na policii. „V tramvaji byla napadena žena revizorem z důvodu toho, že nebyla schopna zaplatit pokutu na místě. Byla slušná, omluvila se mu, ale on ji začal strkat,“ popisuje svědek jeden z podobných okamžiků. Od té doby na takové situace upozorňuje na internetu. Podle dopravních podniků je ale většina takových stížností neoprávněná.