Úhradová vyhláška přinese nemocnicím sedm miliard navrch, slibuje Němeček

Ministerstvo zdravotnictví finalizuje práce na úhradové vyhlášce pro příští rok. Klíčový dokument, který určuje tok peněz ve zdravotnictví, počítá s tím, že se peníze pro nemocnice zvýší o sedm miliard. Podle resortu to bude stačit na pokrytí vyšších platů, po kterých lékaři i sestry volají několik měsíců.

Vláda schválila růst platových tarifů lékařů a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví o deset procent od 1. ledna 2017 minulý týden. Opatření má pomoct udržet mladé lékaře a sestry v Česku a zabránit tomu, aby odcházeli do zahraničí – zejména do Německa.

Podle dohody, kterou šéf zdravotnictví Svatopluk Němeček uzavřel s Asociací krajů, by se navíc růst platů neměl týkat jen nemocnic, které spadají pod ministerstvo (například fakultní nemocnice a psychiatrické léčebny), ale i lékařů v krajích. „Státní rozpočet nám to umožňuje a jsme připraveni podporovat vedle státních nemocnic i regionálních nemocnice,“ uvedl.

Krajské nemocnice se platově postaví naroveň těm fakultním

Kraje se následně v memorandu zavázaly, že mzdy se zvýší ve všech jimi zřizovaných zdravotnických zařízeních, tedy nejen v příspěvkových organizacích. Ministerstvo pak má zajistit finance na navýšení v úhradové vyhlášce. Dohoda má zajistit stejný postup při odměňování zdravotnických pracovníků ve všech veřejných nemocnicích.

Podle šéfa asociace a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) kraje zřizují 67 nemocnic a 31 z nich má formu příspěvkových organizací, tam automaticky platí tarifní tabulky. Zbývajících 36 má formu obchodních společností, tři z nich jsou společnosti s ručením omezením. I tam kraje podle dnešního memoranda mají zajistit navýšení platů, jako by šlo o příspěvkové organizace.