Česko potřebuje experty na kyberterorismus i odolnější úředníky, ukázal audit

Národní bezpečnostní úřad by se měl podle ministerského předsedy personálně rozrůst o více expertů, kteří se zaměří na kybernetické hrozby. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka, podle něhož význam kybernetických útoků roste. Podle něj také ministerstvo vnitra ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem a tajnými službami připraví školení pro úředníky, které má zvýšit jejich odolnost vůči možným tlakům ze strany cizích států v České republice.

Audit národní bezpečnosti není čistě v gesci ministerstva vnitra, my jsme určitým garantem tohoto projektu, který nařídil pan premiér před půl rokem, abychom zpracovali ucelený materiál vyhodnocující veškeré hrozby, které mohou České republice hrozit. Dostaneme se i k potravinové bezpečnosti, surovinové bezpečnosti a dalším tématům.
Milan Chovanec

Pokud chce Česká republika rozšiřovat eGovernment, musí pracovat i na zajištění kyberprostoru, míní premiér. „Pak i na straně infrastruktury státu musíme přijmout taková opatření, abychom měli více expertů, kteří budou schopni pomoci ať už veřejnému sektoru, tak i privátnímu, pokud se stane terčem kybernetického útoku,“ prohlásil po setkání na ministerstvu vnitra, které se týkalo druhé etapy Auditu národní bezpečnosti.

Sobotka: Státní správa není dost odolná vůči tlaku cizích zemí v ČR (zdroj: ČT24)

Ten má prověřit, jak je země připravena čelit současným závažným bezpečnostním hrozbám a jaká je odolnost země při přímé konfrontaci s nebezpečím. O jeho vypracování požádal Sobotka loni v listopadu v návaznosti na teroristické útoky a hrozby v Evropě.

Úředníci nejsou dost odolní proti působení cizích států v Česku. Spraví to školení

„Stojí za povšimnutí, že byla identifikována nedostatečná odolnost samotné státní správy proti působení cizí moci. Je důležité, aby byl připraven takový systém vzdělávání státních úředníků zejména na klíčových strategických pozicích, aby byli více připraveni na pokusy o jejich ovlivňování ze strany cizí moci,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka po setkání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD).

Podle vedoucí týmu Evy Romancovové jsou hlavními hrozbami v této oblasti Rusko, Čína a kvazistátní útvary jako tzv. Islámský stát. „Vyvíjejí aktivity směřující k narušení důvěry v právní systém, k radikalizaci různých skupin,“ uvedla Romancovová na dnešním představení druhé fáze auditu.

Kladu si otázku, co znamená ta odolnost. Jestli jde o to, že lidé ve státní správě přemýšlejí vlastní hlavou a mají různé názory a nepapouškují oficiální teze jim předávané, tak to si myslím, že není neodolnost, ale svébytnost po výtce demokratická. Takže mám nad tím veliký otazník (…) Mně atmosféra tohoto auditu připomíná normalizační období.
Jan Schneider
bezpečnostní analytik, spolupracovník Lidových novin

Je třeba zaměřit se i na hybridní hrozby

Nebezpečná je podle zjištění auditu také koncentrace vlastnictví médií v rukou zahraničních, ale i českých subjektů. Za hrozbu skupina označuje také ovlivňování veřejného mínění internetovými projekty v češtině a slovenštině, které mají dezinformační povahu. Podle Romancovové jsou proti dezinformacím veřejnost, veřejná správa, ale i politická reprezentace málo odolné.

Podle premiéra je v plánu rozšíření bezpečnostní platformy, tedy že se bezpečnostní složky zaměří také na hrozby hybridních kampaní. Za hybridní útok se označuje kombinovaný útok různými prostředky. 

„Máme dnes nastavený systém, který je citlivý zejména na klasická bezpečnostní rizika včetně teroristických útoků. Ale musíme se podívat i na vznik platformy, která bude sdílet veškeré informace, abychom jako vláda byli včas upozorněni na to, že je proti České republice zahájena takováto hybridní kampaň,“ vysvětlil Sobotka.

Na ministerstvu vnitra má od nového roku vzniknout nové centrum proti teroristickým a hybridním hrozbám. „Počítáme, že to bude oddělení zhruba o patnácti lidech. Chceme, aby to byl určitý supervizor a metodik,“ přiblížil Chovanec.