Čo bolo, to bolo. Pétépáky zmohl věk, rozpouštějí své svazy

Svazy sdružující bývalé příslušníky Pomocných technických praporů (PTP), známé jako „pétépáci“ nebo černí baroni, ukončí svou činnost. Důvodem je vysoký věk jejich členů. O rozpuštění organizace ke konci roku rozhodli delegáti českého svazu Pomocných technických praporů – Vojenských táborů nucených prací a ke stejnému kroku se chystá i moravskoslezská organizace a celorepublikové zastřešení.

Pomocné technické prapory – trestanecké jednotky československé armády – tvořili v první polovině padesátých let lidé, které mladý komunistický režim vyhodnotil jako nepohodlné a politicky nespolehlivé. Souběžně s demokraticky orientovanými vysokoškolskými studenty se zde setkávali i jejich profesoři, příslušníci šlechty nebo zemědělci vzdorující kolektivizaci.

Nucenou fyzickou práci v tvrdých podmínkách (proto byrokratický název „pomocné technické“) režim kombinoval s vojenským výcvikem, ideologickým působením a různými formami ponižování a domnělé nepřátele státu tak chtěl ztrestat, zdeptat a ideově „převychovat“.

Svaz Pomocných technických praporů založili jejich někdejší příslušníci už v květnu 1968, po vpádu vojsk Varšavské smlouvy téhož roku ji ale musela ukončit a k obnově došlo až po listopadové revoluci – v únoru 1990. 

Organizace, která v současnosti sdružuje na tři tisíce „pétépáků“ a tisícovku pétépáckých vdov, se po celou dobu zaměřovala na upozorňování na komunistické zločiny padesátých let a její členové jezdili po přednáškách a v Brandýse nad Labem vybudovali muzeum, které historii černých baronů (jak pétépáky překřtila kniha Miroslava Švandrlíka) připomíná.

Vzpomínka na PTP
Zdroj: ČT24

Předseda Svazu: Poslechněme rozum místo srdce

Nyní ovšem přichází rozhodnutí činnost ukončit a jako první ho ohlašuje česká pobočka svazu. Její delegáti se shodli na tom, že jim už kvůli vysokému věku ubývají síly; řadě z vedoucích představitelů je totiž bezmála devadesát.

„Další organizovaná činnost je dost iluzorní. Nedovedu si představit, že bychom se tady ještě za tři roky mohli setkat. Možná jenom kdyby nás přivezli na vozíku,“ poznamenal předseda Svazu PTP Jan Decker a vyzval své kolegy, aby poslechli rozum a ne srdce a činnost svazu ukončili.

Výsledkem je rozhodnutí, že český svaz by měl skončit k letošnímu 31. prosinci. V říjnu pravděpodobně ke stejnému kroku přistoupí v Brně i jeho moravskoslezská sestra a v listopadu pak činnost skončí i celorepublikový Svaz PTP.

Zmiňovanou expozici v Brandýse nad Labem převezme Národní muzeum a bude ji dále provozovat. Svaz spolu s ním také zřídí nadační účet, na který převede zbylé peníze v řádu statisíců korun; určeny budou na chod muzea a na pořádání přednášek. Zmodernizované muzeum PTP by se mělo v brandýském zámku otevřít ještě během podzimu.