Kampaň proti restitucím pobouřila církve. Jak z 50. let, vzkazují ČSSD

Praha - Česká biskupská konference (ČBK), Ekumenická rada církví (ERC) a Federace židovských obcí v dnešním prohlášení ostře zkritizovaly ČSSD za její kampaň proti chystaným církevním restitucím. Podle nich je způsob, jakým dnes sociální demokracie vede předvolební boj, „nekultivovanou a nekulturní cestou ohrožující samotnou podstatu demokracie“. ČSSD plán na navracení majetku církvím v parlamentu nepodporuje a proti kritice se ohradila; představitelé církví by podle nich neměli směšovat respekt k náboženským svobodám s debatou o rozdělení majetku z veřejných zdrojů.

„Způsob nevěcného vedení argumentace a demagogická útočná kampaň České strany sociálně demokratické, vedená mimo jiné i pomocí billboardů, vytvářejí ve společnosti atmosféru neopodstatněné závisti a nenávisti nejen vůči církvím a náboženským společnostem, ale i vůči občanům jako takovým,“ uvedly.

V prohlášení stojí, že předvolební propaganda sociální demokracie útočí slovníkem obou někdejších totalit. „Pamětníci mohou potvrdit, že si nezadá s neblahými antisemitskými a antiklerikálními plakáty 'třetí říše', na rudo přetřenými gottwaldovskými ideology,“ uvedli šéf ČBK Dominik Duka, předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček a předseda ERC Joel Ruml.

Jejich ostrou reakci vyvolal například billboard, na němž je nápis „ODS a TOP 09 chtějí darovat církvím 134 miliard“ u obrázku modré ruky dávající vak druhé ruce, zřejmě duchovního. Na jiném stojí, že „TOP 09 a ODS chtějí vytáhnout z kapes důchodců 48 miliard“, nápis dokresluje obrázek modré ruky, která bere tašku z jiné. Duka, Daníček a Ruml uvedli, že prohlášení se netýká tisíců poctivých členů ČSSD, těch, kdo byli vězněni a týráni spolu s věřícími v nacistických koncentračních táborech i v komunistických lágrech.

Kampaň ČSSD proti církevním restitucím
Zdroj: ČT24/ČSSD

Sobotka: Diskuse není o vyznání, ale o majetku

Podle lídra ČSSD Sobotky je slovník a způsob argumentace z dob hluboké totality, který církevní představitelé použili, nepřijatelný. Rolí demokratické opozice podle něj je upozorňovat na problémy vládních návrhů. ČSSD podle něj dává přednost financování církví z výnosu speciálního veřejnoprávního fondu. „Vyzýváme proto představitele církví, aby nesměšovali náboženské svobody s politikou, aby nesměšovali víru s financemi a výší finančního vyrovnání. Podstatou nynější společenské diskuse nejsou náboženské svobody, ale peníze a majetek, které mají být poskytnuty z veřejných zdrojů,“ uvedl předseda ČSSD v tiskovém prohlášení.

Kateřina Klasnová, místopředsedkyně Věcí veřejných:

„Forma plakátu ČSSD je samozřejmě poplatná tomu, že nás na podzim čekají krajské volby. Je ale pravda, že mohl vládní kabient, který měl přípravu daného zákona v rukou, zvolit lepší čas pro prosazování církevních restitucí, než je období, kdy vrcholí kampaň do krajských a senátních voleb. Forma je legitimní, ale způsob argumentace je již z obou stran příliš vyhrocený. Absolutně nesouhlasím s velkými slovy, která církev vypustila, není to podle mě ze strany představitelů církve ani moc taktické. Celá věc se měla řešit jiným způsobem.“

ČSSD mluví nepravdu, zlobí se církve

Církve si ovšem trvají na svém. „Jsou to populistické slogany a naprostá demoagogie. Jde o dvě tisíciny rozpočtu, takže rozpočtové výdaje nemohou být ohroženy. Sociální demokracie dobře ví, že tvrdí nepravdy,“ okomentoval předvolební kampaň ČSSD poradce pražského arcibiskupa Dominika Duky Milan Badal. Podle jeho vyjádření v ČT24 totiž nemůže být např. ani řeči o štědrosti restitucí. „Církve jsou na tom hůř než ostatní restituenti, ti dostali i odškodné například za využívání budov zemědělci. To, co dostali ostatní restituenti, církve v žádném případě nebudou dostávat, čili slovo štědrost vůbec není na místě.“

„Není možné dělat takto jednostrannou kampaň, neprospěje vůbec nikomu a emoce, na které chce hrát, je potřeba dostat do věcnější roviny,“ podotknul předseda Židovské obce v Praze František Bányai. „Kampaň neříká vůbec nic tématu, jen inzeruje negativní stanovisko založené na negativních pocitech a má vyvolat závist a pocti, že někdo dostává víc, než mu náleží.“

„Ta kampaň mi přijde nedůstojná nejstarší parlamentní strany v České republice a to, co Česká republika rozhodně nepotřebuje, je rozdmýchávání nevraživosti jednotlivých sociálních skupin, natož proticírkevních nebo protináboženských nálad,“ konstatoval šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Restituce leží v Senátu:

Vláda navrhla normu, podle níž má stát na základě dohody se 17 církvemi vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku, zabaveného komunistickým režimem. Norma také počítá s postupným ukončením placení církví ze státního rozpočtu. Přechodné období odstřihnutí církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let. Návrh kritizují některé občanské iniciativy, není mu podle průzkumů nakloněna ani veřejnost.

Předlohu již schválila sněmovna, v Senátu, kde má převahu opozice, narazí. Nejspíš se pak vrátí do dolní komory a je pravděpodobné, že ta senátní veto přehlasuje. Na stranu zákona se postavily desítky osobností. Věří, že norma po více než 20 letech od listopadu 1989 částečně vyrovná křivdy způsobené komunistickým režimem církvím a věřícím.