Mluvící počítače lákají do knihoven nevidomé a slabozraké lidi

Události ČT: Knihovny nabízejí nevidomým a seniorům ozvučené počítače (zdroj: ČT24)

Knihovny zavádějí ozvučené počítače pro nevidomé návštěvníky, službu využívají také senioři se zhoršeným zrakem. Počítač převádějící text na mluvené slovo jim usnadňuje přístup k informacím. Podle statistiky žije v Česku zhruba sto tisíc lidí s těžkou vadou zraku. Reálně jich  je ale víc, pouze se o nich neví.

„Náš vklad byl minimální, spočíval v proškolení našich knihovnic, aby mohly zájemce o tuto službu navigovat,“ přiblížila Jarmila Daňková, ředitelka jihlavské knihovny, kde nechali ozvučit 14 počítačů. Službu knihovny poskytují zdarma.

A portál začali využívat i senioři, kteří hůř vidí. Ovládání je totiž oproti speciálním počítačům pro nevidomé snadnější. Velikou výhodou je, že pokud se lidé naučí program používat v knihovně, mohou se pak připojit kdekoliv a využívat ho třeba z domova.

Stejným způsobem by v roce 2017 měly být ozvučeny 4 tisíce knihoven po celém Česku. Jejich zaměstnanci se v současnosti školí v Národní knihovně v Praze. Podle ředitelky jihlavského Tyflocentra Ivety Bělové přivádí nová služba k počítači víc nevidomých. „Jsou tam ozvučené noviny, e-mail, youtube, wikipedie a podobně, takže dochází k rozšíření informovanosti,“ podotýká.