Žáci potrápí nejen hlavu, ale i ruce. Do škol se vrátí dílny

Nejen hlavu, žáci potrápí i ruce. Do škol se vrátí dílny (zdroj: ČT24)

Asociace středních a malých podniků ve spolupráci s ministerstvem školství plánuje návrat praktické výuky v dílnách do základních škol. Ministerstvo chce polytechnické vzdělávání posílit a upravit třeba i příslušné dokumenty. „Dílny patří k všeobecnému vzdělávání a prochází tím jak chlapci, tak dívky,“ potvrdila ředitelka základní školy na Petřinách Jarmila Pavlišová.

O renesanci školních dílen usiluje hlavně Asociace malých a středních podniků. Do škol chce dostat třeba robotické stavebnice nebo 3D tiskárny. Ve většině škol je totiž vybavení zastaralé a na modernější vybavení a pomůcky nejsou peníze. Nově ale mohou školy žádat o peníze na polytechnickou výuku z evropských fondů. Pomalu se rozbíhá i spolupráce mezi základními a středními školami.

Ministerstvo školství navíc chystá úpravu vzdělávacích programů tak, aby žáci získali víc znalostí, ale třeba i manuálních dovedností. S tím, že by dílny musela opět mít každá základní škola, se ale nepočítá.

Podle odhadů ale dílny zrušily až dvě třetiny základních škol. Vzdělávací programy sice s polytechnickou výukou počítají, jestli a jak ji ale budou školy učit, je jen na nich.

Osmáci se do dílen překvapivě vždycky těší. Místo učebnice je tu na lavici svěrák a místo hlavy tu musí zaměstnat ruce. Kolik práce stojí výroba jednoduchého dřevěného panáčka, si tady vyzkouší každý. „Není to zbytečný. Je to podle mě fajn do života a bude se nám to určitě hodit,“ řekl jeden z žáků Dominik Vegel. Nářadí poznají podle učitelů tak dvě děti z deseti.

Předmět dílny byl na školách běžný ještě koncem 90. let, stejně jako hodiny zahradničení nebo vaření. Pak ale vypadl ze vzdělávacích plánů. Přednost dostaly počítače nebo jazyky.