Firma zaměstnává bezdomovce. Platí jim bydlení a pomáhá s oddlužením

Firma dala bezdomovcům práci a platí jim bydlení (zdroj: ČT24)

Lidi bez domova už rok zaměstnává velká nadnárodní firma Siemens. V ojedinělém projektu jim platí bydlení a pomáhá s oddlužením. Ze čtyřiceti uchazečů zatím uspělo sedm. Ti prošli konkurzem charitativních spolků.

Personální ředitelka Siemens ČR Petra Jeřábková je s novými zaměstnanci spokojená. Osvědčili se podle ní výborně: „Integrace proběhla nad očekávání dobře. Jenom potřebují trochu větší podporu s věcmi, se kterými si my běžně poradíme.“

Libor například prošel vrátnicí v Mohelnici poprvé před rokem. Jako obráběč kovů se osvědčil a získal smlouvu na neurčito. „Motivuje mě to k tomu, abych se snažil fungovat tak, jak se má,“ řekl České televizi.

Další nyní už bývalý bezdomovec získal práci po osmi letech na ulici. Ve firmě pracuje jako skladník. Přesvědčil chutí pracovat a bezúhonností. Také ale tím, že se na ulici nedostal vlastní vinou - zadlužil ho jeden z rodičů: „Začátky byly trochu těžší, ale rychle se učím, i když to není moje profese.“

Práci by mohlo dostat dalších 20 bezdomovců

Do budoucna by firma chtěla takto zaměstnat zhruba dalších dvacet lidí. S výběrem jí pomáhá Naděje, Charita a Armáda spásy. „Mají podporu sociálního pracovníka, což je velmi důležité, aby se v projektu udrželi. Naše odborné poradny zároveň nabízí v rámci projektu oddlužení,“ uvedla sociální pracovnice Charity ČR Iva Kuchyňková.

Rok podle projektu Restart@Siemens ale některým na úplný návrat do života nestačí. Liborovi bude například oddlužování trvat pět let. Důležitá je ale pro něj práce i noví přátelé, které získal.

V Česku žije zhruba 30 000 bezdomovců. Pět tisíc z nich pracuje legálně. Přivydělávají si například úklidovými pracemi.