Česko přes prázdniny vyschlo. Vody v řekách je málo a hrozí požáry

Ve srovnání s loňskými vlnami veder se to sice nemusí zdát, ale Česko letos zažilo jedenácté nejteplejší léto za poslední tři dekády. Zlepšení po deštivém červenci přinesl srpen, dny s menším množstvím srážek ale zároveň před podzimem vysušily krajinu. Vody je na řadě míst málo a podle aktuálního varování hrozí i požáry.

Meteorologické léto skončilo posledním srpnem, což otevírá cestu k první bilanci. Letošní léto se v teplotě zařadilo na jedenáctou příčku za třicet let, a zůstalo tak mírně nad průměrem, byť se – s ohledem na loňské teplotní rekordy – může zdát chladné. Prázdniny roku 2016 tak spíš než dlouhotrvající vedra charakterizovaly prudké výkyvy teplot.

„Od jedenáctého července spadla teplota za čtyři dny o víc než dvaadvacet stupňů Celsia a ochlazení o pět až patnáct stupňů přicházelo prakticky v každém z prázdninových týdnů,“ doplňuje meteoroložka ČT Taťána Míková s tím, že teploty pod hranicí letního dne (25 stupňů) byly sice nejčastější v červnu, i v červenci jich ale stanice naměřily sedm a v srpnu – v případě Prahy – hned třináct.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ze dvou třetin suché povodí

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Nižší teploty doprovázel v první polovině léta hojnější déšť. Za červen, červenec a srpen napršelo na českém území od osmdesáti do více než čtyř set milimetrů srážek. Nejsilnější srážky zažila republika v červenci, kdy se jednalo o 146 procent normálu; v srpnu bylo naopak deště poskrovnu, když spadla jen polovina obvyklého množství dešťové vody.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Hladiny řek proto kolísaly: na přelomu července a srpna bylo možné sjíždět téměř všechny řeky bez problémů, dnes už toky v povodí Labe hlásí sucho na dvou třetinách míst. Z hlediska spodních vod je situace složitější, mírně nad normálem se pohybují vody na severní Moravě a na Třeboňsku, sucho naopak zůstává v příhraničních oblastech Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Varování před požáry

Česku hrozí kvůli suchu a malému množství srážek podle aktuálního varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zvýšené nebezpečí požárů. Výstraha platí pro Prahu, Středočeský, Královéhradecký, Pardubický a Jihomoravský kraj, Vysočinu a Uherskohradišťsko.

Riziko požáru by se mělo podle meteorologů snižovat v noci na pondělí, kdy se očekává přechod studené fronty se srážkami. Do té doby by se měli lidé vyvarovat jakýchkoli aktivit, které by mohly vést ke vzniku požáru.

Ve volné přírodě by tak neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.