Pět stran odmítlo před volbami debatovat v Babišových médiích

Pět stran – ČSSD, TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN – odmítlo předvolební debatu na serveru iDNES.cz, který patří ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Podle šéfů stran nejde o politicky neutrální prostředí. Moderátora debaty a zároveň šéfredaktora deníku Mladá fronta DNES Jaroslava Plesla označil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek za „poníženého služebníčka“.

„Představte si, že jste kapitán fotbalového mužstva, který je pozván na turnaj, kde všichni rozhodčí budou existenčně závislí na kapitánovi druhého mužstva,“ vysvětlil svůj postoj Kalousek, podle kterého není vydavatelství Mafra důstojné a neutrální prostředí. „Celé vydavatelství Mafra jsou vlastně webové stránky hnutí ANO,“ doplnil Kalousek.

Kritikou nešetřil ani na šéfredaktora deníku Mladá fronta DNES Jaroslava Plesla. „Je to ponížený služebníček Andreje Babiše a víme to všichni,“ tvrdí Kalousek.

Plesl: Jde o politicky organizovanou akci

Naopak Plesl považuje deník za nezaujatý. „Od té doby, co pan Babiš koupil Mafru, s námi normálně politici komunikovali a nic jim nevadilo. Počítám, že jakmile skončí volby, vrátíme se zpátky do normálního režimu,“ uvedl Plesl.

Podle něj jde navíc o politicky organizovanou akci. „Ještě v červenci nám politici účast v debatě potvrzovali. Teď nás pět stran zatáhlo do svého politického boje.“ Kritiku předsedy Kalouska odmítl. „Ví, že si do své práce mluvit nenechám,“ řekl Plesl.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek však s nezaujatostí deníku MF DNES nesouhlasí. „Moje osobní zkušenost s Mladou frontou je velmi špatná. Byly tam články, které byly evidentně tendenční a obsahovaly účelové informace. Zároveň mi byly mazány články z blogu na serveru idnes.cz,“ stěžuje si lidovecký předseda. Účast v debatě však neodmítl kvůli osobě Jaroslava Plesla. „Je to problém média, ne konkrétních redaktorů,“ doplnil Bělobrádek.