Studentské bydlení podraží, někde až o pětinu

Za privátní ubytování zaplatí letos studenti zhruba tři tisíce korun. Podle realitních makléřů se ceny za sdílené bydlení na některých místech zvýšily až o pětinu. Na kolejích je o něco levněji, lůžek je ale málo.

Dvě postele, dva noční stolky a dvě místa na učení. Tak vypadá typické bydlení na vysokoškolské koleji. Lepší pokoje mají i kuchyň s lednicí a studenti mohou někde využívat také sportoviště. Průměrná cena za kolej je sice nižší než u privátních pokojů, ne na všechny se ale dostane.

„Zbývá přibližně 190 tisíc studentů, kterým nezbývá nic jiného, než bydlet v nájemních bytech,“ uvedl jednatel serveru Ulovdomov.cz Martin Březina.

Studentské bydlení podraží (zdroj: ČT24)

Studenti hledají byty hlavně přes realitní kanceláře. Podle nich, i když ceny rostou, byty z nabídek mizí rychle. „Člověk má víc soukromí a je to pohodlnější. Na kolejích je kolikrát sdílená kuchyňka, sociálka, člověk musí docházet i s nádobím,“ uvedla pozitiva bydlení v bytu studentka VUT Táňa Vimmerová.

Největší zájem o studentské byty je těsně před začátkem školního roku. Pozor by si podle makléřů měli studenti dát při uzavírání smlouvy. Byt by měli také i kvůli pozdějšímu předání vyfotit.