Díky senátnímu návrhu by se cyklisté na vinných stezkách policistů bát nemuseli

Díky senátnímu návrhu by se cyklisté na vinných stezkách policistů bát nemuseli (zdroj: ČT24)

Jízda na kole po několika skleničkách piva či vína bez postihu. S tím počítá předloha, kterou teď mají před sebou senátoři. Ti novelu podpořili ve výborech a převzali také petici od cyklistů na její podporu. Až osm desetin promile alkoholu v krvi se ale nelíbí ministerstvu dopravy, které trvá na nulové toleranci.

Zákon dnes sice nedovoluje ani skleničku, na jižní Moravě se s tím přesto počítá a speciální ukazatele nevedou cyklisty k památkám, ale ke sklípkům. Označují totiž dvanáct set kilometrů dlouhou síť moravských vinařských cyklostezek. „Našimi zákazníky jsou převážně cyklisti, kteří jedou okolo,“ potvrdil Ondřej Jílek z Valtického podzemí.

Předloha má podle rakouského vzoru uzákonit, že by cyklisté na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi, pokud pojedou na jízdním kole sami. Odpovídá to přibližně dvěma až třem pivům. Další podmínkou je to, že alkohol nevyloučí jejich schopnost řídit kolo. Sankce by se na cyklistu nadále vztahovaly i v případě, pokud by pod vlivem alkoholu zavinil dopravní nehodu.

Kromě Rakouska mají s podobným řešením zkušenost v Německu, Francii a Itálii, kde je určitá míra alkoholu povolena. Schválení návrhu podpořily tři senátní výbory. S tolerancí alkoholu ale nesouhlasí ministerstvo dopravy ani jeho organizace BESIP. Podle BESIPu je opilý cyklista dvacetkrát nebezpečnější.

Čas potřebný k odbourání alkoholu
Zdroj: Policie ČR

Pro senátní návrh jsou naopak cyklisté. Otevřený dopis s 4500 podpisy na podporu tolerance určité míry alkoholu u cyklistů předal senátorům cyklista Michal Hudec z Babic na Uherskohradišťsku. „Podpisová akce vznikla kvůli tomu, že se na cyklostezce začínají objevovat policisté, kteří - neřekl bych přímo až buzerují - ale zbytečně dávají dýchat cyklistům, kteří ani nepožili alkohol a nic neprovedli,“ řekl Hudec. Jako příklad uvedl případ cyklisty, který vypil dvě piva, policie mu poté naměřila 0,3 promile alkoholu a udělila pokutu 3000 korun.

Na podporu návrhu vystoupili v Senátu jeho místopředseda Zdeněk Škromach (ČSSD) a senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků). Škromach zopakoval, že jde o rozumný návrh pro slušné lidi. „U těch lidí, kteří pijí nad míru, se tento zákon netýká,“ dodal. Valenta považuje za námět pro provozovatele hospod, zda by mohli mít k dispozici pro cyklisty i testery na alkohol a každý cyklista by si tak mohl ověřit jeho hladinu v krvi.

Rychlost odbourání alkoholu je u každého jiná

Policie ČR poskytuje na svém webu orientační tabulku, která zachycuje, kdy organismus průměrného muže a ženy zcela odbourá alkohol. Je však zřejmé, že údaje, které z ní získáme, jsou pouze orientační a nezohledňují řadu dalších kritérií, které rychlost odbourávání alkoholu ovlivňují, jako zdravotní stav nebo užívání některých léků. Podle této tabulky zpracuje muž alkohol obsažený v jednom desetistupňovém pivu za dvě a čtvrt hodiny, ženě vážící 60 kilogramů pak zpracování trvá ještě o hodinu a půl déle.

Na internetu nalezneme také řadu kalkulaček, které nám vypočítají množství alkoholu v krvi. Obvykle stačí zadat pohlaví, hmotnost, druh a množství vypitého alkoholu v určitém čase. Následně se zobrazí graf zachycující postupné klesání alkoholu. Hodnoty času odbourání alkoholu se od policejní tabulky značně liší, zatímco muž by podle testeru zpracoval do dvou hodin, žena by po požití jednoho desetistupňového piva nemohla řídit dokonce čtyři hodiny.