O registrační značky na přání je velký zájem. Stát už vybral 130 milionů

O registrační značky na přání je stále velký zájem (zdroj: ČT24)

Úřady stále evidují stovky žádostí o registrační značky na přání. Od ledna už jich řidičům vydaly přes dvacet tisíc. Dalších bezmála 2200 čeká na vyzvednutí. Letos poprvé si tyto značky můžou majitelé aut zaregistrovat na jednom ze dvou set úřadů obcí s rozšířenou působností. Služba vyjde na deset tisíc korun. Stát už tak inkasoval přes 130 milionů.

Největší zájem o značky na přání byl hlavně ze začátku, kdy se lidé báli, aby si vybraný název nezaregistroval někdo jiný. Nejčastěji si je pořizují v Praze a ve středních Čechách. Naopak nejméně jich zatím chtěli řidiči z Vysočiny a Karlovarska. 

Značky na přání používají vedle jednotlivců i firmy. Na dva luxusní autobusy si je dala například společnost, která jezdí každý den do Švýcarska a zpět. Autobusy mají ve značce místo směsice čísel a písmen název společnosti. „Kamkoli přijedou, tak vždy vzbudí pozornost,“ uvedl majitel Nobless Line Petr Čáp.

Registrační značka na přání
Zdroj: ČT24

Značku na přání má i výrobce psacích potřeb z Českých Budějovic. Své produkty z velké části vyváží a dal je proto na auta pro zahraniční hosty. „Má to svoji výhodu. V případě, že stojí někde na parkovišti, tak je triviální auto poznat,“ vysvětluje generální ředitel Koh-i-noor Vlastislav Bříza.

Značka na přání musí mít osm znaků u auta a sedm znaků u motorky. Podle mluvčího ministerstva dopravy Zdeňka Neusara na ní nesmí být ani žádné hanlivé nebo rasově nenávistné výrazy.