Reflexní prvky mají chodce zviditelnit. Na nefunkční si chce Besip posvítit

Události ČT: Některé reflexní prvky jsou na silnici dobře vidět. Jiné ale bezpečnost nezvýší (zdroj: ČT24)

Povinnost nosit v noci či za snížené viditelnosti mimo obec reflexní prvky platí už pět měsíců. Jejich kvalita se ale různí. Důležité je, aby byly na člověku vidět už z velké vzdálenosti a řidič auta byl schopen zareagovat. Besip chce reflexní prvky otestovat, aby vybral ty produkty, jejichž nošení skutečně zvyšuje bezpečnost chodců.

„Budeme srovnávat odrazivost materiálu, abychom byli schopni říct, zda to, co se proklamuje, že reflexní prvek zvýší viditelnost chodce až na dvě stě metrů, je pravdivé a podle toho se pak zachováme,“ přiblížil Martin Farář, jenž stojí v čele Besipu, který se soustředí na silniční bezpečnost.

I jednoduchý test, který provedl štáb ČT, ukázal, že kvalita reflexních prvků se značně liší. Jejich cenový rozdíl je přitom minimální a pohybuje se v desítkách korun. Při zkoušce je jeden pásek na ruce vidět už v momentě, kdy je auto sto metrů od chodce, druhý pak ve chvíli, kdy se přiblíží na sedmdesát metrů.

Poměrně oblíbená reflexní placka nalepená na hrudi je ale vidět až na poslední chvíli, sotva na dvacet metrů. Kdyby jelo auto rychlostí devadesát kilometrů v hodině, řidič bude mít na reakci méně než vteřinu.

Podobně velké rozdíly jsou i v případě reflexních vest. Pruhy jedné z testovaných vest byly vidět jen na dvacet metrů a nebyly o nic výraznější než bílé podrážky tenisek.

Než budou známy výsledky zkoumání Besipu, nezbývá zákazníkům než se orientovat podle intuice. Například folie pásku by neměla být přelepena žádným velkým potiskem.

Policie lidem bez reflexních prvků zatím spíš domlouvá

Policie žádné atesty zatím nevyžaduje. Spoléhá na odhad svých hlídek. „Osvítí ho vozidlem, a pokud je chodec viditelný, není důvod dále kontrolovat, jestli na výrobku je vyznačena norma,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

I lidem bez jakéhokoli výrazného označení zatím policisté většinou jen domlouvají. To by se mělo změnit už na podzim, kdy zřejmě začnou častěji rozdávat pokuty. Bloková se může vyšplhat na dva tisíce korun, ve správním řízení může činit ještě o pět set korun více.