Služba, která pomáhá s péčí o seniory, je v létě na roztrhání

Události ČT: Odlehčovací služba je v létě na roztrhání (zdroj: ČT24)

Pro rodiny a příbuzné, kteří pečují o nesoběstačné seniory, představuje dovolená luxus, na který si mnohdy netroufají pomyslet. Protože řada z nich přece jen o dovolenou stojí, roste v letních měsících zájem o takzvané odlehčovací služby, které péči o starší lidi na pár týdnů převezmou. Kapacitně ale nestíhají pokrýt poptávku, na řadě míst mají pořadníky.

Lidem se v odlehčovací službě dostává celodenní péče včetně fyzioterapie, cvičení i rehabilitace. Například organizace Život 90 má ale už nyní plno až do září. „Když máme volno, dáme avízo, že se třeba uvolnila postel a někdo se přihlásí. Jinak nyní nabíráme na podzim. Pořadníky máme, lidé v pořadí si rezervují lůžka s předstihem i třeba v rozsahu dvou, tří měsíců předem,“ popisuje zástupce ředitele Jaroslav Lorman.

Odlehčovací centrum, které organizace provozuje, přebírá za rodinu péči o seniora dočasně až na tři měsíce, čímž umožňuje členům rodiny odpočinout si na dovolené, nebo se sami léčit v nemocnici.

O radu volají lidé i na krizovou linku

A potřeba odpočinku od setrvalé péče je také jedním z hlavních důvodů, proč se pečující lidé v letních měsících houfně obracejí na krizovou linku, kterou Život 90 nabízí. „Volají s tím, že by si potřebovali odpočinout, ale nechtějí opustit seniora,“ říká vedoucí Senior telefonu Michal Kniha.

Celodenní péči o seniora v domácnosti se u nás věnuje 80 tisíc rodin. S občasnou pomocí jich pak dochází za seniory 120 tisíc. Odlehčovacích služeb v Česku se ale nedostává všem. Loni na ně stát přispěl skoro 150 milionů korun.