V sedmi z osmi testovaných dětských bot byly ftaláty nebo olovo

Sedm z osmi laboratorně testovaných párů dětské letní obuvi obsahovalo podle sdružení Arnika zdraví škodlivé ftaláty či olovo. Šlo o plastové levnější varianty, vesměs vyrobené v Číně. Sdružení už dalo podnět České obchodní inspekci, aby výrobky prověřila.

„Pakliže bota obsahuje prvky z PVC, tak s velkou pravděpodobností se tam objevují ftaláty. Také jsme u jedněch botiček zjistili vysoké hladiny olova,“ uvedla expertka Arniky na toxické látky ve spotřebním zboží Miroslava Jopková. Ve vzorcích bylo osm až 44 procent ftalátů, obsah olova převyšoval normu sedmdesátkrát.

Děti obvykle nosí letní obuv bez ponožky, takže se jedovaté látky dostávají přes kůži snadno do těla. Je také těžké přesně vymezit, zda si s botou nebudou i hrát. „Ozdoby, ve kterých bylo naměřeno až 44 procent ftalátu DEHP, k tomu přímo vybízejí,“ upozornila Jopková.

Chlapecké sandály obsahovaly olovo
Zdroj: Arnika

Nejvíce ftalátů bylo podle Arniky obsaženo v ozdobách na botách připomínajících obuv značky Crocs a také v těch částech obuvi, která přichází do kontaktu s pokožkou na citlivějších částech nohy, jako je nárt. Nejvyšší koncentrace olova byla naměřena v barvě, kterou byla ošetřena koženka u chlapeckých sandálů.

Olovo ovlivňuje nervový systém dětí

Ftaláty se v těle chovají jako hormony, poškozují rozmnožovací ústrojí, játra a mohou souviset se vznikem rakoviny a astmatu. Olovo ovlivňuje nepříznivě nervový systém dětí, způsobuje u nich poruchy chování.

Zákon zakazuje výrobu dětské obuvi z plastů do určité velikosti, hovoří ale jen o obuvi uzavřené. Letní sandály a pantofle tedy pod něj nespadají, připomněla senátorka Jitka Seitlová. Legislativa omezuje toxické látky jen v hračkách, legální ale jsou například v pláštěnkách, včetně dětských, nebo v podlahových krytinách.

V dubnu předložila Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) návrh na omezení čtyř ftalátů, včetně DEHP a DIBP, jež Arnika zjistila v testované obuvi. „Pokud nebude průmyslová lobby příliš silná, je jen otázkou času, kdy tyto ftaláty budou v Evropě zakázány zcela. Je však smutné, že celý proces jejich omezování trvá tak dlouho a týká se jen vybraných ftalátů,“ dodala Jopková.

  • Ftaláty se jako změkčovadla PVC používají od 20. let minulého století. V 50. letech byly hračky z PVC až z 50 procent tvořeny právě ftaláty. 
  • V prosinci 1999 přijala EU zákaz šesti ftalátů v hračkách pro děti mladší 3 let. V České republice vydalo ministerstvo zdravotnictví v únoru 2001 vyhlášku, kterou zakázalo alespoň kousátka a další dětské výrobky, které jsou „určeny pro vkládání do úst“. 
  • DEHP a také DIBP se ocitly také na Seznamu látek vzbuzujících vážné obavy, které podléhají povolování. V praxi to mimo jiné znamená, že výrobce je povinen na dotaz uvést, zda konkrétní výrobek tyto látky obsahuje či nikoliv. V současné době jsou některé ftaláty včetně DEHP či DIBP v procesu celkového omezení v rámci chemické politiky EU.
  • V současnosti existuje více než dvacetiletá vědecká práce dokazující toxicitu ftalátů u zvířat.