Hollande kvůli útoku teroristů znovu zrušil návštěvu Česka

Francouzský prezident Francoise Hollande podruhé kvůli teroristickému útoku zrušil svou návštěvu České republiky. V Praze se měl ve středu setkat s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem financí Andrejem Babišem. První termín návštěvy Hollande minulý týden odvolal kvůli útoku v Nice, tentokrát teroristé zaútočili na kostel v Normandii. S prezidentem Zemanem se prý chce spojit telefonicky.

Hollande měl jednat se Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou zejména o bezpečnostní situaci v Evropě, ale i budoucnosti Evropské unie po plánovaném odchodu Velké Británie.

Teď francouzský prezident změnil plány. Ve středu dopoledne se sejde s představiteli církví. V Elysejském paláci také zasedne pod jeho vedením bezpečnostní rada státu.

Ve Francii platí výjimečný stav kvůli teroristickým útokům, které zemi v posledních měsících zasáhly. Poslední z nich se stal před dvěma týdny, kdy útočník najel nákladním autem do davu lidí v Nice a zabil přitom 84 osob.

Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže, kdy svůj protějšek pozval na návštěvu Prahy. Sobotka se s francouzským prezidentem setkal letos v březnu.