Případ Švábova gangu je definitivně uzavřen. ÚS odmítl všechny stížnosti

Definitivní tečku za vyšetřováním případu takzvaného Švábova gangu udělal Ústavní soud (ÚS). Odmítl totiž všechny stížnosti, které podali aktéři kauzy a potvrdil tak rozdané tresty. První od doživotně potrestaného Michala Švába odmítl letos v lednu, později stejně reagoval i na stížnosti Jana Přeučila, Petra Klementa a Libora Skopalíka. Gang se dopouštěl únosů a vražd podnikatelů.

Stížnosti Švába a Přeučila označil ÚS za zjevně neopodstatněné, nezjistil totiž, že by došlo k porušení jakýchkoli základních práv. Odůvodnění zamítnutí dalších dvou zatím nezveřejnil.

Podle obžaloby má skupina na svědomí život devětačtyřicetiletého podnikatele, kterého v roce 2012 ubili kamenem v poušti u Dubaje ve Spojených arabských emirátech, a dvaasedmdesátiletého podnikatele. Toho o rok později unesli v Nice a poté zastřelili v Itálii.

Rok před první vraždou vylákal gang do Valencie někdejšího českého provozovatele internetových portálů, jenž se musel z tamního zajetí vyplatit částkou 34 milionů korun. Šváb si údajně následně vytipoval úspěšného českého hráče pokeru, kterého vlákal na smyšlený privátní turnaj do Cannes. Plán mu ale nevyšel. Do Nice pak prý gang nalákal i majitele jachty, jemuž zřejmě zachránilo život to, že do Francie přicestoval s celou rodinou.

Šváb plánoval vydírat další lidi

Šváb před soudem v minulosti uvedl, že měl v plánu vydírání několika dalších lidí. Prý tak chtěl sehnat peníze na nákup kokainu a jeho prodej v Austrálii. Svou vinu na vraždách však popíral. Samotné únosy podnikatelů v cizině údajně zařizoval Švábův pobočník Skopalík.

V případu původně figurovalo sedm lidí. Dovolání pěti z nich odmítl loni v létě Nejvyšší soud. Doživotní tresty pro Švába a Skopalíka podle něj nelze považovat za nepřiměřeně přísné. Švábův postup při organizování celé skupiny se podle Nejvyššího soudu vyznačoval vysokou mírou promyšlenosti a plánovitosti.

Dovolání kromě Švába a Skopalíka podali také Klement, Miloslav Malík a Přeučil. Zatímco Šváb a Skopalík si vyslechli u soudu před dvěma lety doživotní trest, Klement jako přímý vykonavatel vražd si odsedí třicet let. Spolupracujícímu obviněnému Danielu Dimitrovi uložil soud 20 let vězení, zbylým třem členům skupiny pak od čtyř do devíti let.